Skärpt straff för hjärna bakom Einár-kidnappning

14 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Blommor och ljus i närheten av platsen i Hammarby sjöstad där rapparen Einár (Nils Grönberg) blev skjuten till döds i oktober 2021. Arkivbild.
Han misstänks ha varit en av hjärnorna bakom den uppmärksammade kidnappningen av rapparen Nils "Einár" Grönberg och dömdes i tingsrätten till 13 års fängelse.
Nu skärper Svea hovrätt straffet för 39-åringen, som döms för en rad grova brott.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mannen dömdes i tingsrätten för människorov, rån, försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse kopplat till kidnappningen av Nils "Einár" Grönberg.

Utöver brotten mot rapparen dömdes mannen för synnerligen grovt narkotikabrott och grov misshandel. Flera personer, med 39-åringen i spetsen, har enligt domen smugglat in stora mängder droger till Sverige. Narkotikahandeln i målet har omfattat drygt 100 kilo kokain, 400 kilo cannabis och 10 kilo amfetamin.

Domen överklagades i delarna rörande den grova narkotikabrottsligheten.

Svea hovrätt skärper nu straffet från fängelse i 13 år till fängelse i 13 år och 10 månader. Mannen ska även betala 3,2 miljoner kronor till staten avseende den beräknade brottsvinsten, en höjning från tingsrättens dom om 600 000 kronor.

"Ledande ställning"

"Den man som döms till det längsta straffet har haft en ledande ställning i ett nätverk som har ägnat sig åt mycket omfattande handel med kokain i grossistledet. Han har också haft en ledande roll vid genomförandet av människorovet av rapartisten", säger Mikael Swahn, hovrättsråd och ordförande i målet, i ett pressmeddelande.

Annons

Två medåtalade, båda 28 år gamla, får sina straff skärpta med 6 respektive 8 månader till fängelse i 10 år och 4 månader respektive 2 år och 10 månader. Två andra medåtalade får sina straff fastställda – fängelse i 6 år och 10 månader respektive 9 år och 2 månader.

Rappare dömda

Det var i april 2020 som den då 17-årige Grönberg kidnappades och fördes till en lägenhet i södra Stockholm där han rånades på en exklusiv klocka, misshandlades och fotograferades under förnedrande former.

Flera personer har sedan tidigare dömts för kidnappningen av artisten, som mördades i oktober 2021, bara 19 år gammal. Bland dem rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil, samt den utpekade ledaren för det så kallade Vårbynätverket, Chihab Lamouri.

Nils Grönberg sköts ihjäl i Hammarby sjöstad i Stockholm den 21 oktober 2021. Fallet är olöst.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt att straffskärpningen gäller kidnappningen.

Annons