Skärpt straff för 17-årig gymmördare

Skärpt straff för 17-årig gymmördare

Mördaren lämnar gymmet i centrala Stockholm efter att ha skjutit ihjäl en 54-årig man. Bild från polisens förundersökning.

Polisen
I jakt på en person från ett rivaliserande gäng stormade den 16-årige pojken in på ett gym i centrala Stockholm. I stället sköt han ihjäl en annan gymbesökare som försökte gå emellan.
Nu skärper hovrätten straffet för pojken till sluten ungdomsvård i 4 år.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Svea hovrätt anser liksom tingsrätten att bevisningen mot pojken, som hunnit fylla 17 år, är så stark att det är uteslutet att gärningsmannen skulle vara någon annan.

"Det står alltså utom rimligt tvivel att 17-åringen dödat NN genom att skjuta honom i huvudet", skriver hovrätten i domen.

Till skillnad från tingsrätten väljer hovrätten att döma pojken även för mordförsök på en man i 40-årsåldern som av polis och åklagare pekats ut som den egentliga måltavlan.

Tre män, 19, 31 och 32 år gamla, stod åtalade för medhjälp men frikänns.

Försökte gå emellan

Det var den 28 mars i fjol som en maskerad skytt sprang in på ett gym i centrala Stockholm, enligt polis och åklagare på jakt efter en gängkopplad man i 40-årsåldern. Offret blev i stället en man i 55-årsåldern som tränade intill och försökte gå emellan.

Pojken dömdes i tingsrätten till sluten ungdomsvård i 2 år och 11 månader för mord, grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse efter att ha kastat in en handgranat på en restaurang en dryg vecka före mordet. Han friades dock för mordförsök på den gängkopplade mannen.

Åklagare Daniel Suneson hade yrkat på åtta års fängelse. De tre medåtalade som bland annat misstänktes ha skaffat fram en bil och kört honom till och från gymmet friades för medhjälp.

Munskydd och vapen

Viktig bevisning, däribland mordvapnet, hittades i en lägenhet i södra Stockholm. Där fanns också ytterligare ett vapen, en påse med kläder och ett munskydd som matchade mördarens – alla med pojkens dna på. På utsidan av munskyddet fanns offrets blod.

Tingsrättsdomen överklagades av 17-åringen och två medåtalade som ville frikännas helt, samt av åklagaren som ville se alla fyra dömas till fleråriga fängelsestraff.

Den huvudåtalade pojken fritogs i april av väpnade personer i samband med ett tandläkarbesök, och höll sig därefter gömd i en dryg vecka innan han greps.

FRÅN FÖRSTASIDAN