Skärpt eldningsförbud: "Extremt stor risk"

Skärpt eldningsförbud: "Extremt stor risk"

Det varma torra vädret har lett till fler eldningsförbud i Sverige. Arkivbild.

Jessica Gow/TT
Det fortsatt torra och varma vädret har lett till hög brandrisk i skog och mark. Fler kommuner och län väljer nu att införa skärpt eldningsförbud

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Brandrisken är extrem, skriver länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmeddelande. I samråd med länets räddningstjänster och utifrån SMHI:s prognoser har länsstyrelsen infört skärpt eldningsförbud i hela länet.

Även bland annat Gotland, Västmanland och Södermanland inför från och med nu ett så kallat skärpt eldningsförbud. I Jönköpings län införs skärpt eldningsförbud från tisdag.

Sedan tidigare råder skärpt eldningsförbud i flera kommuner i Västra Götaland, Dalarna och i Kalmar och Kronobergs län.

Förbudet gäller tillsvidare och innebär att det är förbjudet att grilla med fast bränsle (till exempel ved eller kol) vid allmänna grillplatser utanför sammanhållen bebyggelse.

Däremot är det inte förbjudet att laga mat på utrustning som drivs med gas eller vätska, som exempelvis i stormkök, förutsatt att det inte finns risk för brandspridning.

Grillning på egen tomt inom sammanhållen bebyggelse är tillåtet, så länge anordningen är utformad och placerad så att ingen risk för brandspridning finns.

FRÅN FÖRSTASIDAN