Sigge är Sveriges vanligaste kattnamn

Sigge är Sveriges vanligaste kattnamn

En katt i Hägersten i södra Stockholm. Arkivbild.

Martina Holmberg/TT
Sedan årsskiftet är det obligatoriskt för kattägare att märka och registrera sina djur hos Jordbruksverket. Enligt det nya registret är Sigge det vanligaste namnet bland svenska missar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Hittills har 221 000 ägare registrerat 336 000 katter, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Men eftersom det uppskattningsvis finns ungefär 1,4 miljoner katter i Sverige är det bara var fjärde katt som har registrerats.

Nästan hälften av dem registrerades under de två första veckorna på året – vilket också ledde till att myndighetens hemsida kraschade under trycket.

"Det är ett långsiktigt arbete att få in alla katter i registret. Samtidigt är det, utifrån att det snart gått ett halvår, viktigt att understryka att det faktiskt är lag på att den som äger en katt också ska registrera den i Jordbruksverkets kattregister", säger Anders Elfström, enhetschef vid verket.

Av materialet som finns att tillgå i dag framgår bland annat vanligaste namnen. I topp finns Sigge, följt av Doris och Simba, Vanligaste rasen är med förkrossande majoritet huskatt (bondkatt/blandras/tamkatt). Därefter följer ragdoll som tvåa och maine coon som trea.

På länsnivå är det Västra Götaland som leder statistiken för flest registrerade katter, drygt 54 000, före Stockholm och Skåne.

På kommunnivå är Stockholm i topp, före Göteborg. I botten finns Sorsele i Lappland, där det endast registrerats 26 katter.

FRÅN FÖRSTASIDAN