Schimpanserna som sköts dog omedelbart

Schimpanserna som sköts dog omedelbart

Apan Torsten var en de schimpanser som sköts i Furuviksparken efter att ha rymt. Samtliga apor som sköts dog omedelbart, visar obduktionsrapporten.

Fredrik Sandberg/TT och Furuviksparken/Parks and Resorts

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

De fyra schimpanser som sköts ihjäl efter att de rymt från sin inhägnad i Furuviksparken i december dog omedelbart. Det visar obduktionsrapporten från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), rapporterar P4 Gävleborg.

De fyra schimpanserna som dog sköts med ett skott var. Schimpanserna Santino, Linda och Manda sköts i bröstet, och Torsten sköts i halsen. En femte schimpans, Selma, blev träffad, men klarade sig. Hon låg dock skadad i flera dygn utan vård, och har fortfarande men efter händelsen. Hon kommer troligtvis bli blind på ena ögat och kan inte använda armen helt.

Djurparken är polisanmäld för bland annat djurplågeri och brott mot djurskyddslagen. De utredningarna är inte klara. Annika Norée, docent i straffrätt, tycker att frågan om djurplågeri borde prövas i domstol.

– Hon som blivit skjuten med hagelgevär, och har bly i kroppen och fraktur på en arm, det är ju livslånga men, säger hon till radiokanalen.

FRÅN FÖRSTASIDAN