Säpo: PKK-terror finansieras i Sverige

Säpo: PKK-terror finansieras i Sverige

Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism på Säpo. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Terrorstämplade PKK uppmanar och rekryterar till terrorism och bedriver terrorfinansiering från Sverige, enligt Säpo.
– Det är omfattande belopp, säger Susanna Trehörning på Säpo.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den kurdiska gerillan PKK har blivit en knäckfråga i samtalen mellan Sverige och Turkiet om medlemskap i Nato.

Turkiet har upprepat kritiserat Sverige för att hysa terrorister och slagit fast att Sverige därför inte hör hemma i försvarsalliansen.

Säkerhetspolisen (Säpo) bedömer inte att PKK utgör ett direkt attentatshot mot Sverige.

– Däremot ser vi att de bedriver en stödjande verksamhet som kan vara uppmaning, rekrytering och terrorfinansiering för att stödja terrorverksamhet, i ett annat land eller Sverige, säger Susanna Trehörning, biträdande chef för kontraterrorism på Säpo.

Oklart antal sympatisörer

Hon svarar inte närmare på vilka personer och grupper som ägnar sig åt detta.

– Vi tittar på aktörer som vi bedömer potentiellt har en avsikt att begå den här typen av handlingar. Vi utgår från hotet, inte från att hitta dem i samhället eller någon annan struktur, säger Trehörning.

Hur många PKK-sympatisörer som finns i Sverige säger hon inte.

Sveriges Natoförhandlare Oscar Stenström har framhållit att Sverige behöver arbeta tydligare mot PKK och särskilt pekat på terrorfinansiering.

Susanna Trehörning bekräftar att PKK sysslar med betydande terrorfinansiering i Sverige.

– Jag går inte in på exakta summor, men det är omfattande belopp.

TT: Hur jobbar ni för att stoppa det?

– Vi jobbar fortlöpande med att inhämta information, skapa kunskapsläge och i förekommande fall identifiera aktörer som faktiskt begår de här brotten och kliva på där med någon form av brottsutredning eller någon annan form av reduktion.

Häktad för terrorfinansiering

Nyligen häktades en man misstänkt för försök till terrorfinansiering av PKK. Det är första gången det sker, tidigare har det främst rört terrorgruppen IS.

Mannen är turkisk medborgare och avlossade skott utanför en restaurang i Stockholm i januari i ett försök till grov utpressning.

TT: Är det en slump att det här fallet kommer nu?

– Jag skulle säga det, vi utgår från hotet, säger Susanna Trehörning.

I det trilaterala avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet förbinder sig Sverige att stärka samarbetet med turkiska myndigheter för att motverka terrorism.

TT: Har Säpo intensifierat samarbetet med Turkiet?

– Generellt inriktar vi inte vårt arbete efter det politiska sammanhang som pågår, utan vi utgår från det allvarligaste hotet och hanterar det.

TT: Tycker du att Säpo gjort tillräckligt för att hantera PKK:s aktiviteter i Sverige?

– Det är en del av vår verksamhet och har varit det sedan lång tid tillbaks, det handlar om årtionden. Det har varit högintensivt ibland och lågintensivt ibland.

Ny terrorlag

I sommar införs en ny lag som förbjuder deltagande i terrororganisation.

Säpo räknar med ett ökat antal förundersökningar när lagen träder i kraft. Enligt Susanna Trehörning kommer Säpo att kunna slå till mot misstänkta i ett tidigare skede.

– Vi vill inte komma in sent i radikaliseringsprocessen eller när personer står redo att begå ett attentat. Redan när man börjar engagera sig i en terroristorganisation vill vi kunna vara där och ingripa, vilket den här lagen ger möjlighet till, säger Susanna Trehörning.

Turkiet har varit kritiskt mot viftande med PKK-flaggor på svenska gator.

TT: Om en person bär en PKK-symbol i en demonstration, kan det vara grund för att bli misstänkt som terroristsympatisör?

– Grunden för vårt arbete är bland annat de grundlagsskyddade rättigheterna – att man får demonstrera, manifestera, ha åsikter. Det är inget Säkerhetspolisen kommer att titta närmare på. Däremot kommer vi när vi ska bedöma om en person är medlem av en terroristorganisation eller inte att få göra en samlad bedömning av hur vi kan bevisa det.

FRÅN FÖRSTASIDAN