Safa fortfarande fast i Sudan när priserna stiger

Safa fortfarande fast i Sudan när priserna stiger

Safa är fortfarande fast i Sudan. Arkivbild.

Privat/TT
Efter flera dagar på vägarna i det krigsdrabbade Sudan är Stockholmsbon Safa äntligen framme i någorlunda säkerhet i Port Sudan. Men hon och familjen får vänta ytterligare på att lämna landet.
– Vi har inte råd att bryta ihop, säger hon till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Efter att ha tillbringat sammanlagt ett dygn på olika bussar genom Sudan har Safa och hennes familj nått Port Sudan, där de bokat biljetter på en båt till Saudiarabien.

Men båten de skulle åkt med har i stället använts av saudiska myndigheter för evakueringar.

– Vi hoppas kunna åka i morgon i stället, säger Safa, som jobbar för telekomjätten Ericsson i Stockholm.

Höga priser

Hon och hennes familj har lyckats hitta en lägenhet att hyra i Port Sudan och än så länge känner de sig säkra i hamnstaden. Butikerna är öppna och hon kan få tillgång till internet på det lokala Unicef-kontoret. Utanför kontoret finns dock ingen uppkoppling och telefonnätet ligger nere.

Trots att striderna är långt bort, det mesta sker i huvudstaden Khartum eller i Darfur-provinsen, är kriget ändå påtagligt i Port Sudan drygt 80 mil från huvudstaden. Priserna stiger i takt med att fler och fler tar sig till staden.

– Det är mycket högre priser än normalt. Bussbiljetterna kostade 300 amerikanska dollar per person (motsvarande ungefär 3 000 kronor) och i Sudan är det väldigt mycket. Det fanns människor som spenderade alla sina besparingar på bussbiljetter hit och nu har de ingenting, berättar Safa.

UD försöker hjälpa

Hon och familjen tog sig först från stridernas Khartum till Madani, ungefär tre timmar med buss. Därifrån tog det ytterligare sju till nästa stad innan de påbörjade den nio timmar långa bussresan till Port Sudan. Busslasterna har fortsatt att komma efter det.

– Det blir mer och mer folk för varje timme som går och det börjar bli svårare för dem att hitta någonstans att sova. Området där saudierna gör sina evakueringar från är kaotiskt, folk tar sig dit och sover på gatan tills de kan evakueras, säger Safa.

Hon har själv kontakt med svenska UD, men eftersom hennes familj inte är svenska medborgare kan de inte få samma hjälp som Safa.

– De (UD) försöker sitt bästa, men de kan ju bara hjälpa mig. De ringde om ett flyg som skulle till Jordanien från Port Sudan men jag kan inte lämna min familj, det är svårt.

Den svenska evakueringen skedde från Khartum, som Safa redan hade lämnat, och att vända tillbaka till striderna och våldet var inte tillräckligt säkert. Safa tror inte att kriget kommer att ta slut någon gång snart.

– Det är en maktkamp mellan två personer, så jag tror inte att det kommer att ta slut förrän någon av dem får slut på vapen eller dör, säger hon.

FRÅN FÖRSTASIDAN