Så agerar Sverige vid en attack på Åland

Så agerar Sverige vid en attack på Åland

Finland har ingen militär aktivitet på Åland, när det är en demilitariserad zon. Men det finns ändå en plan för om ett ryskt angrepp skulle ske, enligt marinchefen Ewa Skoog Haslum. Arkivbild.

Anders Wiklund/TT

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Sverige försvarar Åland, och Finland försvarar Gotland. Så skulle det gå till vid ett samarbete mellan länderna vid en väpnad konflikt.

Det finns en operativ beredskap för Sverige om Ryssland skulle attackera Åland, skriver Aftonbladet som hänvisar till Iltalehtis intervju med svenska marinchefen Ewa Skoog Haslum. För första gången någonsin bekräftas det officiellt att marinen har en gemensam operativ beredskap för öarna, enligt Illtalehti.

– Självklart hjälper vi Finland försvara Åland. Det är ingen fråga om saken. Vi åker dit vi kommenderas, säger marinchefen.

Enligt Skoog Haslum, som berättar generellt om planen, skulle Sverige kunna försvara Åland genom att transportera ut kustrobotar till skärgården med hjälp av båtar. Granatkastargrupper, med träffsäkerhet på 200 meter till fem kilometers avstånd skulle kunna åka med båtarna och kustjägare skulle kunna understödjas av attackdykare vid ett anfall.

FRÅN FÖRSTASIDAN