S om fruktat budgethål: Regeringen gjorde fel

S om fruktat budgethål: Regeringen gjorde fel

Mikael Damberg (S) anser att regeringen gett för lite pengar till kommuner och regioner, vilket nu ser ut att leda till stora underskott. Arkivbild.

Caisa Rasmussen/TT
Kommuner och regioner fruktar ett budgetunderskott på 24 miljarder kronor nästa år.
– Regeringen borde passa på att rätta till de misstag de gjorde i sin senaste budget, säger Socialdemokraternas Mikael Damberg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Nästa vecka presenterar regeringen sin vårbudget. Intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) vill då ha besked om hur det blir med ökade statsbidrag framöver.

– Det vore rimligt att regeringen drog slutsatser av att de gjorde fel i höstas och gav kommuner och regioner så lite pengar att det blir stora underskott, som nu leder till väldigt tuffa besparingar i många kommuner och regioner, säger Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson.

I höstas ökade regeringen de generella statsbidragen till kommuner och regioner med runt 6 miljarder kronor för 2023. S föreslog dubbelt så mycket i sitt budgetalternativ.

– Vi sade ju att regeringen kraftigt underfinansierade kommuner och regioner och att det kommer att leda till besparingar i sjukvården och skolan – och det är det vi ser framför oss nu, säger Damberg.

Om regeringen inte skjuter till mer pengar väntar i första hand besparingar. Men det kan också bli skattehöjningar, vilket enligt Damberg har en dålig fördelningsprofil.

– Skulle de höja skatten i det här läget skulle det drabba dem med låga inkomster, säger han.

Damberg vill dock inte säga med hur mycket S anser att statsbidragen till kommuner och regioner bör öka, eller hur mycket som behöver skjutas till redan i år. Först vill Damberg se vad regeringen föreslår i sin vårbudget den 17 april.

FRÅN FÖRSTASIDAN