S kräver regeringen på besked om skolpengar

S kräver regeringen på besked om skolpengar

Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg och partiets utbildningspolitiska talesperson Åsa Westlund kräver besked från regeringen om mer pengar till skolan - före midsommar.

Caisa Rasmussen/TT
Socialdemokraterna kräver regeringen på besked om mer pengar till skolan – före midsommar.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Regeringen måste ge besked, annars kommer uppsägningarna, säger Åsa Westlund, utbildningspolitisk talesperson för S på en pressträff.

Hon anklagar regeringen för att ha bäddat för den kostnadskris som enligt S skolan står inför runt om i landet. Det är en fortsättning på bråken mellan S, S-styrda kommuner och regeringen om vem som bär skulden för att kommuner varnar för digra konsekvenser av kommunernas budgetutsikter för nästa år.

– Hur tänker regeringen täcka upp för kostnaderna som kommunerna har? frågar partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mikael Damberg retoriskt.

Det besked S verkar vilja ha är klara förutsättningar för nästa år för kommunerna, att mer pengar kommer, före midsommar. Att vänta till budgetpropositionen för 2024 i höst duger inte.

– Hur man väljer att göra är upp till regeringen, säger Damberg.

Han hävdar att läget hade varit betydligt bättre, men inte lugnt, om regeringen hade lagt sex miljarder mer i statsbidrag till kommuner och regioner i år redan i budgeten för i år. De pengarna fanns med i S eget budgetförslag.

FRÅN FÖRSTASIDAN