S krav på Busch: Ändra i bidragstaket

S krav på Busch: Ändra i bidragstaket

Lena Hallengren (S) och Anders Ygeman (S) under en pressträff på politikerveckan i Almedalen.

Adam Ihse/TT
Socialdemokraterna anser att en utredning om ett bidragstak riskerar att öka barnfattigdomen. Partiet kräver att regeringen ändrar direktiven – vilket får kalla handen av energiminister Ebba Busch.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Utredningen om ett bidragstak fick i början av juni ett tilläggsdirektiv och ska lämna förslag i december nästa år.

Utredningen får fria händer att antingen föreslå ett tak i kronor för den samlade inkomsten från bidrag, eller att det inte ska gå att kombinera vissa bidrag med varandra.

Regeringens budskap är att när man staplar olika bidrag på varandra så kan de bli så höga att det är svårt för ett vanligt arbete att konkurrera med bidragsinkomsterna.

"Upp till bevis"

Ersättningar som ska räknas in när ett tak läggs är barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd, föräldrapenningen på lägstanivå och flerbarnstillägg.

Under en partiledardebatt i riksdagen lovade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) att barnfattigdomen inte skulle öka med ett bidragstak, även om det tar tid för föräldrarna att komma i arbete.

– Nu är det upp till bevis för Ebba Busch, säger Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren och begär att regeringen skriver in detta i direktiven.

Inte beredd

Ebba Busch är dock inte beredd att göra något sådant. Hon anser att ett bidragstak snarare bekämpar barnfattigdom genom att fler mammor och pappor drivs att ta ett arbete.

– Vi skriver inte in i direktiven till bidragstak att vi ska vara för fred, yttrandefrihet och sådana grundläggande saker. Att vi är emot barnfattigdom är en grundläggande del. Så vi kommer inte att ändra direktivet.

– Men jag välkomnar att S flyttar sig nu och inte är emot ett bidragstak, säger Ebba Busch.

FRÅN FÖRSTASIDAN