S: Inte beredda att riskera Systembolaget

S: Inte beredda att riskera Systembolaget

Varor plockas upp och fylls på i hyllorna på Systembolaget i Stockholm i december.

Janerik Henriksson/TT
Socialdemokraterna kräver att Systembolagets monopol säkras.
Regeringen måste begära ett förhandsbesked från EU om huruvida alkoholmonopolet hotas om gårdsförsäljning tillåts, menar S.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Kravet framfördes på en pressträff med Lena Hallengren, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.

– Systembolaget har mycket stark folklig förankring i Sverige, något som vi socialdemokrater värnar, säger Hallengren.

Ett utredningsförslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol håller på att beredas på socialdepartementet.

"Tar inte in frågan"

Hallengren är oroad över uttalanden från näringsminister Ebba Busch (KD). Hallengren tolkar uttalanden som att regeringen verkar vara beredd att tillåta gårdsförsäljning – oavsett om det innebär att alkoholmonopolet enligt EU-regler då måste avvecklas.

– Hon har sagt att hon i princip garanterar att det ska bli gårdsförsäljning och tar inte in frågan om Systembolaget och alkoholmonopolet i samma resonemang, säger Hallengren.

S vill därför att regeringen begär ett förhandsbesked från EU-kommissionen om vad det skulle innebära att införa utredningsförslaget om gårdsförsäljning.

S kommer i riksdagens socialutskott föreslå att ett sådant förhandsbesked begärs in.

– Om vi inte får ett förhandsbesked från EU är vi inte beredda att riskera det svenska alkoholmonopolet och Systembolaget för att få införa gårdsförsäljning i den form som kreativt har föreslagits, säger Hallengren.

Forssmed: Komplex fråga

Socialminister Jakob Forssmed (KD) säger att frågan är "komplex". Han vill inte säga om regeringen tänker begära ett förhandsbesked från EU-kommissionen.

– Det pågår ett beredningsarbete kring den här frågan där de EU-rättsliga dimensionerna av frågeställningen finns med, säger han.

Forssmed är positiv till att införa gårdsförsäljning under förutsättning att Systembolaget får ha kvar sin särställning. Men han kan inte ge någon tidsplan för när regeringen kan gå vidare med förslaget.

Enligt Moderaternas talesperson i socialutskottet, Johan Hultberg, skiljer sig inte M:s och KD:s syn i frågan särskilt mycket åt. Regeringen vill noggrant gå igenom den kritik som förts fram av vissa remissinstanser, säger han.

– Jag känner mig väldigt trygg med att det skulle vara möjligt att införa gårdsförsäljning i Sverige utan att äventyra Systembolagets monopol. Men man måste vilja. Det vill Moderaterna, men inte Socialdemokraterna.

Enligt Centerpartiet är förslaget från S om ett förhandsbesked från EU helt onödigt och oseriöst. Det syftar bara till att fördröja lagändringen, enligt C:s talesperson Christofer Bergenblock.

FRÅN FÖRSTASIDAN