S: Höj barnbidraget under sommaren

S: Höj barnbidraget under sommaren

Mikael Damberg (S), finanspolitisk talesperson, presenterar Socialdemokraternas vårbudgetmotion.

Fredrik Persson/TT
Socialdemokraterna vill tillfälligt höja barn- och studiebidragen över sommaren.
Partiet föreslår också ett tillfälligt höjt underhållsstöd.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Socialdemokraterna föreslår krisåtgärder för att stötta hushållen för totalt nästan 3,5 miljarder kronor i sin ekonomiska vårmotion.

Partiets ekonomisk politiske talesperson Mikael Damberg är kritisk till att den borgerliga regeringen inte ge mer stöd till hushållen när matpriser, elpriser och boräntor stiger.

Att hänvisa till att inflationen först måste bekämpas duger inte, enligt honom.

– Det är inte barnen som ska betala kostnaden för krisen, säger Damberg.

– Jag tror inga ekonomer internationellt skulle argumentera för att riktat stöd till de grupper som har det tuffast på 3,5 miljarder skulle vara inflationsdrivande.

Extra utbetalning

Socialdemokraterna (S) vill att barnbidraget höjs med 200 kronor under juli och augusti och att gymnasielever får två extra utbetalningar av studiebidraget, också höjt tillfälligt höjt med 200 kronor, under samma månader.

Därutöver föreslås att underhållsstödet för ensamstående föräldrar höjs med 500 kronor fram till årets slut.

Känt sedan tidigare är att S vill satsa 700 miljoner kronor på sommarlovsaktiviteter med lunch för barn.

Damberg menar att eftersom Socialdemokraternas satsningar är finansierade så driver de inte på inflationen. Satsningarna finansieras genom att man vill förlänga intäktstaket för elproducenter till årsskiftet, vilket får samma effekt som en skatt.

Socialdemokraterna har kritiserat regeringen för att inte ge kommunerna mer i generella statsbidrag för att undvika nedskärningar i vård, skola och omsorg. I partiets vårmotion finns dock inget sådant förslag med, eftersom S redan i höstas i sin budgetmotion för 2023 föreslog en dubbelt så stor höjning av de generella statsbidragen än regeringen.

FRÅN FÖRSTASIDAN