Ryssland viftar undan spionavslöjanden

Ryssland viftar undan spionavslöjanden

Maria Zacharova, talesperson för Rysslands utrikesdepartement, tar strid med utförliga avslöjanden om spioneri i nordiska länder. Arkivbild.

Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Avslöjanden av omfattande rysk spionverksamhet i Norden väcker ilska i Moskva.
Det är "falska nyheter" som kommer få konsekvenser, varnar ryska UD.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Public service-bolag i Sverige, Norge, Danmark och Finland har gjort gemensamma kartläggningar av misstänkta ryska spionfartyg och misstänkta spioner i den ryska diplomatkåren. Resultaten började publiceras av SVT, DR, NRK och Yle tidigare denna vecka.

Rysslands utrikesdepartement avfärdar kartläggningarna som "koordinerade falsarier" och hävdar felaktigt att det inte läggs fram några bevis. Mediebolagen anklagas också för att ha kränkt ryska diplomaters personliga integritet, i ett meddelande som tillskrivs departementets talesperson Maria Zacharova.

Spion med immunitet

I Sverige har SVT tittat närmare på en rysk diplomat som Säkerhetspolisen bekräftar också är officer i den ryska underrättelsetjänsten SVR. Denne greps när han tog emot information från en svensk konsult som senare dömdes till fängelse för spioneri. Den ryske mannen hade diplomatisk immunitet och lämnade Sverige.

Ryssland påstår vidare att det är "uppenbart" att de nordiska ländernas regeringar och säkerhetstjänster – samt "deras utomeuropeiska förmyndare" – ligger bakom det hela. På så vis vill man koppla de oberoende redaktionernas arbete till relationen med länderna i stort.

"Ännu en våg av spionmani i de nordiska länderna, en väg som deras regeringar har slagit in på för att demonisera Ryssland, leder till irreparabel skada för relationerna med vårt land", lyder det ryska beskedet.

"Vi kommer att fortsätta att reagera med kraft mot sådana provokationer", fortsätter man, och påstår att de nordiska ländernas respektive beskickningar i Ryssland också har oegentligheter för sig.

"Inte förvånande"

Axel Björklund, ansvarig utgivare på SVT:s Uppdrag granskning, säger till SVT Nyheter att Rysslands svar "inte är särskilt förvånande".

– Det är uppenbart en stor granskning som Ryssland önskar att vi inte skulle ha gjort. Vi har sökt Ryssland via deras ambassader och inte fått svar så det är inte överraskande att de ville se vad vi hade att komma med och sedan ge sitt svar, säger han, och tillägger att fler avslöjanden är att vänta.

Norge sparkade för en dryg vecka sedan ut 15 ryska diplomater ur landet.

– Det är inte tal om genuina diplomater utan underrättelseofficerare under diplomatisk täckmantel. Deras verksamhet är ett hot mot norska intressen, sade Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt enligt nyhetsbyrån NTB.

Den svenska regeringen "utesluter inga åtgärder i nuläget och kommer att återkomma i frågan", uppger utrikesministern Tobias Billströms pressekreterare.

FRÅN FÖRSTASIDAN