Rymmare från Sis-boende tog gisslan

15 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Under en rymning från ett Sis-boende i Gudhem Falköping togs gisslan. Arkivbild.
Två män i 20-årsåldern avvek i tisdags från ett Sis-bonde i Gudhem utanför Falköping och är fortfarande på fri fot. I samband med rymningen togs en person i personalen som gisslan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– De två männen vårdades på en låst avdelning på ett LVM-hem (lagen om vård av missbrukare) och för att ta sig ut tog man en person ur personalen som gisslan genom hot, säger Ulrika Hermansson, institutionschef på boendet, till TT.

– Vad exakt de hotade personalen med kan jag inte svara på. Vi har inte hittat något, men saken håller på att utredas. Den anställde har handlat enligt regelboken och släppt ut männen och larmat polisen som var på plats strax därefter.

Ännu på fri fot

Rymningen skedde i tisdags kväll vid 20-tiden. Personen som togs som gisslan, en man i 30-årsåldern, fick inte några allvarliga fysiska skador.

– LVM-hem är inte säkerhetsklassade, men vi gör säkerhetsbedömningar av våra klienter. Nu ska den här händelsen utredas för att se om det är något vi kunde ha gjort annorlunda, säger Ulrika Hermansson.

Enligt polisen är de båda männen fortfarande på fri fot.

Sis-hemmet i Gudhem tvångsvårdar män med olika missbruksproblem och har 45 platser fördelade på sex avdelningar.

Annons

– Det här är en ovanlig händelse hos oss och påverkar naturligtvis både medarbetare och boende: Vi har haft samtal med alla och de som inte var direkt involverade i händelsen är vid gott mod, säger Ulrika Hermansson.

Ökad säkerhet

Rymningen i Västergötland inträffade fyra veckor efter att Statens institutionsstyrelse beslutat om ökad säkerhet på myndighetens boenden efter flera uppmärksammade rymningar runt om i landet.

I mitten på maj rymde två pojkar som misstänks för skjutningar i Stockholm från ett hem i Göteborg. I april fritogs en morddömd tonårspojke under en kriminalvårdstransport i samband med ett tandläkarbesök i Södertälje.

Annons