Regeringen vill införa ny brottsofferlag

Regeringen vill införa ny brottsofferlag

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill att Brå ska börja betala ut ersättning till brottsoffer. Arkivbild.

Caisa Rasmussen/TT
Regeringen vill se en samlad lag för brottsoffer. Samtidigt ska ersättning till drabbade betalas ut snabbare – samma dag som en dom vunnit laga kraft.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det meddelar justitieminister Gunnar Strömmer (M) på internationella brottsofferdagen.

Socialdemokraternas rättspolitiske talesperson Ardalan Shekarabi (S) sträckte i går ut handen till justitieministern om att samarbeta för en samlad lagstiftning för brottsoffers rättigheter. Det skulle tydliggöra vilka stöd som samhället ger i form av insyn i utredningar, målsägandebiträden och skadestånd.

– Jag välkomnar att Socialdemokraterna ansluter sig till en fråga som Moderaterna drivit länge, säger Strömmer.

Det var dock först tre dagar före valet som Moderaterna gick ut med att de vill se en samlad brottsofferlag. Men tanken har funnits länge inom partiet, enligt Strömmer. Steg kommer att tas för att få en sådan lag på plats under mandatperioden, säger han.

Regeringen kommer också att tillsätta en utredning för att brottsoffer ska få ersättning snabbare.

I dag kan det ta månader och till och med år för brottsoffer att få ersättning. Det kan vara en krävande process för den drabbade att behöva gå via försäkringsbolag, Kronofogden och annat. Nu vill regeringen att pengarna ska betalas ut omedelbart när en dom vunnit laga kraft. Brottsoffermyndigheten ska betala ut ersättningen direkt, sedan får statliga myndigheter kräva in medel från gärningsmannen.

– Det är inte bara viktigt att man får skadestånd utan att man också får det utan krångel och besvär, säger Gunnar Strömmer (M).

Rättad: Rätt instans som ska betala ut pengarna är Brottsoffermyndigheten.

FRÅN FÖRSTASIDAN