Regeringen uppmanar till beredskap inför värmebölja

02 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Regeringen uppmanar kommunerna att se över sin beredskap inför framtida värmeböljor. Arkivbild.
Regeringen uppmanar kommunerna att se över sin beredskap inför en eventuell värmebölja i sommar.
– Det finns arbetssätt inom äldreomsorgen för att undvika värmen, för att inte riskera liv, säger Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under sommaren 2018 drabbades särskilt utsatta grupper, som personer inom äldreomsorgen eller gravida, hårt av värmeböljan. För att kommunerna ska kunna hantera en situation där liknande höga temperaturer uppstår i sommar igen, har regeringen nu gått ut med en rekommendation.

– Man har olika redskap efter den otroligt varma sommaren 2018. Fler kommuner har en beredskapsplan på plats nu, säger Anna Tenje, äldre- och socialförsäkringsminister.

Stora risker

Andelen kommuner som har utvecklat en beredskapsplan har under åren ökat från 67 procent till 86 procent, enligt regeringen. Jämfört med 2018 hoppas äldre- och socialförsäkringsministern att fler kommuners ökade arbete med beredskap ska kunna förebygga eventuella dödsfall till följd av en värmebölja.

– Riskerna är stora att vi får ovanligt många dödsfall, men det finns sätt att undvika värmen för att inte riskera liv, säger Tenje.

Det är de liknande väderförhållandena jämfört med 2018, och den på grund av klimatförändringarna ökande risken för värmeböljor, som gör att regeringen nu vill se en ökad beredskap inom vård och omsorg.

Annons

Viktigt nå vikarier

– Det behövs ett förhållningssätt där man håller äldre i skuggan och ser till deras vätskeintag. Både mat och läkemedel blir kraftigt utsatta under varma perioder, säger Tenje.

Inom vård och omsorg tillkommer många vikarier under sommarmånaderna som behöver få ta del av kommunernas arbete med att förebygga hälsofara till följd av värmen.

– Det är viktigt att informationen når ut även till sommarvikarier, säger Tenje.

Annons