Regeringen avslår utlämning till Turkiet

Regeringen avslår utlämning till Turkiet

Regeringen har avslagit ett utlämningsärende. Arkivbild.

Leo Sellén/TT
Regeringen säger nej till att lämna ut en terroranklagad man som Turkiet begärt att få utlämnad, eftersom mannen är svensk medborgare.
Utlämningen av en man som dömts för bedrägeri beviljas dock.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det ärende som avslagits av regeringen rör en man i 50-årsåldern, som i Turkiet är misstänkt för medlemskap i en "väpnad terrororganisation". Men mannen är svensk medborgare och får därför inte utlämnas. Regeringens avslag beslutades under förra veckans regeringssammanträde, som SVT var först med att berätta om. Turkiets begäran om utlämning kom i november förra året.

Det utlämningsärende som beviljas av regeringen rör en man i 30-årsåldern som i Turkiet dömts till drygt 13 års fängelse för bedrägeri och som suttit häktad i Sverige. Mannen är turkisk medborgare och begäran från Turkiet kom i augusti i fjol. Regeringen beviljar utlämnandet sedan Högsta domstolen meddelat att man inte funnit några hinder för det.

Frågan om utlämningar har blivit aktuell sedan Sverige ansökt om medlemskap i Nato. Turkiets regering har vid flera tillfällen bland annat krävt att Sverige ska lämna ut ett antal personer för att godkänna Sveriges ansökan till försvarsalliansen.

FRÅN FÖRSTASIDAN