Rättspsykiatriska undersökningar ska snabbas på

Rättspsykiatriska undersökningar ska snabbas på

Riksdagen har beslutat om ett antal lagändringar som berör Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska verksamhet och som börjar gälla den 1 juli i år.

Pontus Lundahl / TT
Det ska bli lättare för Rättsmedicinalverket att ta del av personuppgifter från socialtjänst och sjukvården under en rättspsykiatrisk utredning från och med den 1 juli. Syftet är att snabba på arbetet.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det handlar om lagändringar som kommer att göra det lättare för Rättsmedicinalverket att hämta in uppgifter från privat driven hälso- och sjukvård och socialtjänst.

Det kommer även att bli enklare att hämta uppgifter från flera myndigheter, bland annat Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Kriminalvården och Migrationsverket, uppger verket i ett pressmeddelande.

Dessutom kommer det att blir lättare att av utredningsskäl ta till exempel urin- och blodprov.

"Tidigare kan det ha handlat om att vi till exempel inte har fått uppgifter om medicinering, psykisk hälsa, ställda diagnoser eller information om tidigare gjorda psykiatriska utredningar. Detta har givetvis riskerat att begränsa det underlag vi har haft för att göra våra bedömningar", säger Patrik Backgård, chef för Rättsmedicinalverkets rättspsykiatriska undersökningsenhet i Stockholm, i en kommentar.

Enligt Rättsmedicinalverket gör det nya lagstödet att deras processer kommer att kunna snabbas på.

FRÅN FÖRSTASIDAN