Rättspsyk och utvisning för mord på kvinna

19 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
En 26-årig man döms för mord och mordförsök på en kvinna och hennes dotter i Örebro. Arkivbild.
Den 26-årige man som dödade en kvinna i 50-årsåldern och skadade hennes dotter svårt döms till rättspsykiatrisk vård.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var i februari i år som knivattacken skedde i mammans trapphus i Örebro. Mannen hade tagit sig dit i jakt på den yngre kvinnan, som han flera år tidigare hade gått en gemensam kurs med i skolan.

Den äldre kvinnan dog av sina skador, medan hennes dotter i 25-årsåldern skadades svårt men överlevde. Mannen döms för mord och mordförsök.

Örebro tingsrätt konstaterar att han hade planerat angreppet, bland annat genom att kartlägga den yngre kvinnans rörelser och genom att han tagit med en kniv till platsen. Han led av vanföreställningar och trodde att kvinnan var en rysk agent som försökte värva honom.

– Det var en helt oprovocerad gärning i målsägandenas hem. Det har varit ett utdraget och oerhört våldsamt och hänsynslöst förlopp och de har upplevt stark dödsångest, säger rättens ordförande Elin Carbell Brunner.

Enligt tingsrätten motsvarar straffvärdet livstids fängelse, men mannen lider av en allvarlig psykisk störning och gjorde det även vid brottstillfället. Påföljden blir därför rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Annons

Han döms även till livstids utvisning ur Sverige, och ska betala skadestånd till den yngre kvinnan samt anhöriga.

Annons