TRENDAR JUST NU!Hänt ExklusivtFarmen 2024Mästarnas Mästare 2024Kändisintervjuer du vill seMasked singerRobinson

Raderat material om dömd lärare måste återskapas

05 maj, 2023 
https://image.hant.se/image-9118290?imageId=9118290&width=1320&height=689
TT Nyheter
Borås stad raderade en rad dokument om en våldtäktsdömd lärare. Arkivbild.
En mängd dokument om den våldtäktsdömde läraren i Borås raderades av kommunen.
Men den gallringen var inte tillåten och nu kräver stadsrevisionen att dokumenten ska återskapas, skriver Borås Tidning.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Förra året dömdes en lärare till 4,5 års fängelse för sexbrott mot 15 elever. Han fälldes bland annat för ett fall av våldtäkt mot barn.

I slutet av mars blev det känt att en mängd dokument om läraren raderats av kommunen. Då presenterades en extern granskning av hur grundskoleförvaltningen hanterat ärendet.

Utredningen visade att rensningen gjordes i oktober i fjol, några veckor innan domen mot läraren kom. Enligt granskningen har utgallringen "medfört förlust av material som kan ha ett informationsvärde när det gäller bland annat hur förvaltningen hanterat ärendet på skolan".

De raderade dokumenten förklarades med att det var ett försök att få bättre ordning på dokumentationen.

Nu kommer stadsrevisionen med omfattande kritik. Enligt revisionen är det en brist på kunskap, ordning och organisation som har bidragit till den otillåtna gallringen.

– Sammantaget har man inte följt lagarna och man har inte gått igenom materialet dokument för dokument när man har rensat, som man bör göra, säger biträdande revisionschef Anna Sandström till Borås Tidning.

Nu kräver stadsrevisionen att dokumenten ska återskapas skyndsamt.

Annons