väder

Pollensäsongen 2023 är här

Pollen.

FOTO: Johan Nilsson/TT
Hör upp alla pollenallergiker!
Pollensäsongen är här och i takt med att det blir varmare i luften kan pollenhalterna komma att stiga.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Trädet ger vika i stormen – störtar mot mannen
0:24

Efter reklamen: Trädet ger vika i stormen – störtar mot mannen

(0:24)

Slå på ljud

Enligt data som Naturhistoriska riksmuseets tagit del av, så har det mätts upp låga halter av al och hasselpollen ända upp till Gävle. Men säsongen för de tidigaste pollenproducenterna, hassel och al, märks främst i landets södra delar och låga halter har uppmätts i bland annat Bräkne-Hoby, Göteborg, Hässleholm, Kristianstad och Malmö.

Enligt riksmuseet är det också förhöjd risk för höga halter för al i södra Sverige, vilket är den nästa högsta nivån på en tregradig skala. Det är dock en liten risk för höga halter av hassel.

– Björkpollen börjar inte förrän i april. Men är man allergisk mot björk kan man också reagera mot al, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Vanligtvis börjar pollensäsongen i mars. Anledningen till att pollen nu kommer redan i februari är den milda vintern, rapporterar P4 Blekinge.

– De första trädslagen drar i gång pollenproduktionen så fort det blivit mildare väder några dagar. Hanhängena som släpper pollen är färdiga redan på hösten, men det är nu när det blir varmt några dagar i januari och februari som de kan börja släppa pollen.

I takt med att temperaturen stiger kan halterna komma att stiga.

– Det är risk för höga halter i Skåne och Blekinge. Men allteftersom våren kommer så sprider sig pollen från al och hassel vidare. Men det är beroende på hur vädret blir, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

FOTO: Johan Nilsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN