Politiskt krav på möte om polisen och Paludan

Politiskt krav på möte om polisen och Paludan

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan vid en koranbränning i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm tidigare i år. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
Politiska påtryckningar låg bakom Polismyndighetens beslut att neka den högerextreme politikern Rasmus Paludan demonstrationstillstånd, skriver Dagens Nyheter.
Nu kommer krav på ett extramöte i polisens insynsråd för att rikspolischefen ska svara på frågor.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi måste gå till botten med detta. I ett första läge har jag skickat en förfrågan om ett extra insynsrådsmöte med rikspolischefen under kommande vecka, säger Rasmus Ling (MP), ledamot i riksdagens justitieutskott och i polisens insynsråd, till Dagens Nyheter.

– Vi behöver få ställa frågor om tillståndsgivningen generellt och om han har känt ett politiskt tryck.

I polisens insynsråd sitter representanter för alla riksdagspartier och rikspolischefen. Formellt är dess syfte att ge allmänheten insyn i polisverksamheten.

Enligt uppgifter till DN har polisen utsatts för påtryckningar av politiker från såväl den förra som den nuvarande regeringen för att inte ge demonstrationstillstånd till Paludan. En rad olika förvaltningsrätter har i sammanlagt tio domar gett polisen bakläxa för att ha nekat tillstånden.

Den förre justitieministern Morgan Johansson (S) skriver i ett mejl till tidningen: "Polisen informerade oss löpande om hur de hanterade och förberedde sig inför koranbränningarna, men vi lade oss självklart aldrig i deras tillståndsgivning."

Den nuvarande justitieministern Gunnar Strömmers (M) presstjänst skriver: "hur Polismyndigheten gjorde sin bedömning i den här frågan, är en fråga för myndigheten."

FRÅN FÖRSTASIDAN