Polismorden som skakade Sverige

14 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Jackie Arklöv och hans två kumpaner rånade en bank i Kisa 1999. Under rånarnas flykt sköts två poliser till döds. Arkivbild.
Jackie Arklöv får sitt straff tidsbestämt, sist av de tre män som dömdes för morden på två poliser i Malexander.
Poliserna sköts ihjäl med sina egna tjänstevapen och Arklöv erkände senare dubbelmordet som chockade Sverige för snart 25 år sedan.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Det var på eftermiddagen den 28 maj 1999 som Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland rånades av tre maskerade män. Rånarna, Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv, flydde efter rånet i en stulen bil.

Två polismän, 42-årige Olle Borén och hans kollega 30-årige Robert Karlström, tog upp jakten på trion.

I höjd med Malexander utbröt skottlossning mellan rånarna och poliserna. En stund senare hittades de båda poliserna mördade. Olle Borén var skjuten med fem skott och Robert Karlström hade träffats tre gånger.

Sköts på nära håll

Senare kunde det konstateras att de båda poliserna hade skjutits till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen, när de låg skadade på marken.

Även Andreas Axelsson skadades i eldstriden och fördes till en vårdcentral. Jackie Arklöv greps några dagar senare i Tyresö utanför Stockholm. I juni samma år greps Tony Olsson av polis i Costa Rica.

I början av 2000 dömdes de tre till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. I juni 2000 fastställde Göta hovrätt domarna.

Annons

Jackie Arklöv förnekade under rättegångarna, men två år efter morden kallade han till sig polisen till Kumla där han hade börjat avtjäna sitt straff och berättade att det var han som hade skjutit ihjäl Olle Borén och Robert Karlström.

Kan inte förklara varför

Ljudfilen från förhöret publicerades i en dokumentär i P1 2020.

– Mitt vapen var antingen ur funktion eller det var slut på ammunition. Jag plockade upp ett av polisens vapen som låg på vägen. Därefter gick jag till polisen som låg i diket och sköt honom i bakhuvudet. Efter det så gick jag till polisen som låg snett bakom polisbilen och sköt honom i pannan.

Arklöv säger i förhöret att han inte kan förklara varför han bestämde sig att skjuta ihjäl poliserna.

– Det var ungefär som en militär reaktion som jag blivit inlärd, tänk aldrig utan agera, reagera.

Både Andreas Axelsson och Tony Olsson har sedan tidigare fått sina straff tidsbestämda.

Annons