Polisman attackerad – gärningsman skjuten

Polisman attackerad – gärningsman skjuten

Polis och avspärrning utanför polishuset i Norrköping efter att en person skadats av "ett vasst tillhygge", enligt polisen.

Magnus Andersson/TT
En polisman som klivit av sitt arbetspass blev attackerad med ett "vasst tillhygge", enligt vittnen en kniv, utanför polishuset i Norrköping.
Den misstänkte gärningsmannen blev sedan skjuten av en annan polis.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– En polispatrull kom åkande förbi och råkade se händelsen, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson till TT.

Gärningsmannen är identifierad men polisen vill ännu inte ange ålder eller om han är känd i brottssammanhang sedan tidigare.

Polisens skott träffade i gärningsmannens underkropp. Han är inte livshotande skadad men behöver sjukhusvård, enligt polisen.

Tillståndet för den skadade polisen var oklart sent på måndagskvällen.

Koppling utreds

Händelsen inträffade vid 16-tiden på måndagen. Några timmar senare bekräftade polisen på sin hemsida att en polisman blivit attackerad:

"Personen som är skadad med ett vasst tillhygge är en polis. Han hade gått av sitt arbetspass och var på väg hem och alltså inte inblandad i något ingripande."

– Det är väldigt oklart vad som ligger bakom det här, säger Johnny Gustavsson.

En eventuell koppling mellan gärningsmannen och polismannen ska självklart undersökas, påpekar han:

– Givetvis är vi oerhört intresserade av vad upprinnelsen till detta är och utreda om de känner varandra eller om det bara var något som hände.

En förundersökning om försök till mord är inledd.

"Som en film"

Ett vittne berättar för Norrköpings Tidningar att polisen avlossade ett skott mot gärningsmannen, precis utanför entrén till polishuset.

– Det var som en film, säger vittnet som såg hela händelsen från sin arbetsplats och är säker på att tillhygget var en kniv.

Flera polispatruller larmades till polishuset och ett område spärrades av.

På kvällen hittade polisen misstänkt farliga föremål innanför avspärrningen. Det nationella bombskyddet kontrollerade föremålen och jourhavande förundersökningsledare inledde sent på kvällen en förundersökning om försök till allmänfarlig ödeläggelse. Vad det var för föremål är okänt.

Polisens skottlossning kommer rutinmässigt att utredas i särskild ordning.

FRÅN FÖRSTASIDAN