Polisfacket: Tillsätt kriskommission mot våldet

Polisfacket: Tillsätt kriskommission mot våldet

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow. Arkivbild.

Tim Aro/TT
Fackliga Polisförbundet vill att regeringen omedelbart tillsätter en nationell kriskommission för att stoppa den våldsamma gängkriminaliteten.
– Det måste till en samling nu, helgens händelser var ytterligare ett steg mot en väg som ingen vill ha, säger förbundsordförande Katharina von Sydow till TT.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Under en blodig helg i Stockholmsområdet sköts bland annat två personer, däribland en 15-årig pojke, ihjäl i Farsta i lördags.

Polisförbundet kräver en bred mobilisering i samhället för att med gemensamma krafter nu stoppa utvecklingen.

– Mina kollegor gör ett fantastiskt jobb. De griper i nära anslutning till den här typen av våldsdåd, och många är anhållna och häktade, men det hjälper ju inte, säger Katharina von Sydow.

– Tillflödet av nya kriminella måste stoppas. Då är det viktigt, att förutom alla de här repressiva åtgärderna som är nödvändiga och bra, prata förebyggande och också se till att det finns förutsättningar att ha en socialtjänst som fungerar och kan agera.

"Behöver kraftsamla"

Förbundet vill därför se en brett sammansatt nationell kriskommission för att gemensamt kraftsamla kring våldet – och skapa en handlingsplan.

– Vi har länge pratat om vikten av olika typer av förebyggande arbeten. Men någonting når inte fram så att det blir konkreta åtgärder och verktyg på riktigt, säger Katharina von Sydow.

– Vi behöver verkligen kraftsamla i hela samhället. Det räcker inte med polisen.

Polisförbundet vill att samtliga riksdagspartier ska ingå i kommissionen med målet att ta fram en blocköverskridande handlingsplan. Arbetet ska enligt förbundets plan involvera kommuner, regioner, näringsliv och civilsamhälle.

Kritisk mot partierna

Katharina von Sydow och Polisförbundet är kritiskt mot riksdagspartiernas "munhuggning och positionering" kring våldet.

– Generellt talar man om vad de andra inte har gjort. Vi kommer ingenstans den vägen. Vi behöver sitta ner tillsammans och tala om vad vi ska göra framåt, säger von Sydow och uppmanar:

– Sitt ner allihop tillsammans. Det är den samlade kunskapen som kan föra oss framåt. Inte att man försöker ta politiska poäng på att vi har en extremt allvarlig situation. Det är regeringen som kan ta initiativet, de har mandatet att samla.

TT söker justitieminister Gunnar Strömmer.

FRÅN FÖRSTASIDAN