Polisen håller tyst minut för Löfving – polishusen flaggar på halvstång

Mats Löfving.

FOTO: Johan Nilsson/TT
Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, hittades under onsdagen död i sitt hem i Norrköping.
Klockan 12 håller Polismyndigheten en tyst minut med anledning av hans bortgång.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Linda H Staaf: ”Vi hade en privat relation”
0:27

Efter reklamen: Linda H Staaf: ”Vi hade en privat relation”

(0:27)

Slå på ljud

"Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt", säger rikspolischef Anders Thornberg i en kommentar på polisens hemsida.

Polisen larmades under onsdagen vid 19-tiden om en skadad person inomhus.

– Det visade sig att det var Mats Löfving som var skadad och hans liv gick inte att rädda, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson-Strömberg till Ekot.

Dödsfallet utreds

Dödsfallet utreds av polisen för att ta reda på vad det är som har hänt. Inga ytterligare kommenterar har lämnats i saken.

"Mina tankar går till Mats Löfving, hans anhöriga och arbetskollegor. Vi kommer göra allt vi kan för att stödja dem i denna svåra stund", säger Anders Thornberg.

Mats Löfving blev 61 år gammal.

Klockan 12 håller polisen en tyst minut.

"Alla polishus i landet flaggar på halv stång och kondoleansböcker kommer att ställas ut. Polismyndighetens fokus är nu att se till att berörda kollegor och anhöriga får det stöd de behöver", skriver polisen i ett pressmeddelande.

Löfving, tidigare chef för nationella operativa avdelningen (Noa), regionpolischef i Stockholm samt ställföreträdande rikspolischef, omplacerades i december förra året i samband med att utredningar inleddes gällande hans relation med dåvarande underrättelsechefen Linda Staaf.

Delgiven misstanke

Den 1 februari meddelade åklagaren att Löfving delgivits misstanke om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Staaf som underrättelsechef vid Noa 2015, samt för beslutet att tilldela Staaf ett tjänstevapen 2020. Den åklagarledda förundersökningen var ännu inte färdig.

Utredaren Runar Viksten, som också har granskat händelserna inom polisledningen på uppdrag av Anders Thornberg, presenterade sin rapport på onsdagen. Viksten anser att Mats Löfving var jävig i fyra fall som rör beslut gällande Linda Staaf. Runar Viksten anser dock inte i rapporten att det förelåg något jäv när Staaf fick tjänsten.

Viksten rekommenderade, som ett resultat av rapportens slutsatser, att rikspolischefen skulle överväga att avskeda Löfving eller ta bort honom från chefsposition.

Vad är jäv?

Att vara jävig innebär att en person varit partisk i en handling som begåtts. Det kan också innebära att det finns någon särskild omständighet som kan rubba förtroendet för personens opartiskhet.

Utredningen kring Mats Löfving startades då det uppdagades att han haft en relation med Linda Staaf. Under tiden de hade en relation ska han ha anställt henne samt höjt hennes lön och gett henne ett tjänstevapen.

FOTO: Johan Nilsson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN