Polis kan få kroppsvisitera utan misstanke

Polis kan få kroppsvisitera utan misstanke

Regeringen vill ge polisen rätt att kroppsvisitera personer som reser in eller ut ur landet – utan att det finns en konkret brottsmisstanke. Arkivbild.

Johan Nilsson/TT
Regeringen vill ge polisen rätt att kroppsvisitera personer som reser in eller ut ur landet – utan att det finns en konkret brottsmisstanke, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Vi har stora problem med gränsöverskridande brottslighet, och polisen har i dag för svaga verktyg när det gäller möjligheten att förebygga den brottsligheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till Ekot.

Den nya lagstiftningen ska endast gälla exempelvis Öresundsbron och flygplatser, hamnar och järnvägsstationer i gränsnära områden. Brottsligheten som regeringen vill komma åt är till exempel smuggling av narkotika och vapen eller stöldligor som försöker föra ut stöldgods ur landet.

Strömmer betonar att lagen riktar in sig på den gränsöverskridande brottsligheten.

– Det andra är att det här naturligtvis inte ska få ske helt godtyckligt, men det ska kunna baseras på underrättelser eller riskbedömningar eller tips, säger Strömmer.

Regeringen föreslår också att polisen utan särskild anledning ska få göra inre utlänningskontroller i gränsnära områden. Detta för att kontrollera om personen har rätt att vistas i Sverige. Det gäller även barn. Om utlänningen inte överlämnar pass eller id-handling ska det vara möjligt för polisen att kroppsvisitera.

Lagförslaget, som nu skickas till lagrådet, bygger på en utredning som tillsattes av den förra rödgröna regeringen. Lagen föreslås träda i kraft den 1 augusti i år.

FRÅN FÖRSTASIDAN