Personer på LSS-boende övervakades med babylarm

Personer på LSS-boende övervakades med babylarm

Ett LSS-boende i Arboga får kritik. Arkivbild.

Stina Stjernkvist/TT
Personal på ett LSS-boende i Arboga avlyssnade boende med babymonitorer nattetid, vilket nu kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Det rapporterar BBL/At.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Vid en kontroll upptäckte Ivo att tre personer övervakades av monitorerna om nätterna, vilket myndigheten anser vara starkt integritetskränkande. Ivo bedömer att övervakningen faller under "otillåtna begränsningsåtgärder", eftersom den har genomförts utan ett uttryckligt samtycke.

Orsaken till att monitorerna använts är, enligt Ivo, att bemanningssituationen förändrats och att sovande nattpersonal införts.

"Det är verksamhetens ansvar att säkerställa att bemanningen är tillräcklig utifrån brukarnas individuella behov och att bemanningen motsvarar lagstiftningens intentioner. Ivo menar att begränsningsåtgärder inte får användas för att kompensera för bristande bemanning", skriver Ivo enligt tidningen.

Arboga kommun uppger att de ska se över sina riktlinjer till följd av kritiken från Ivo. En babymonitor används normalt för att övervaka exempelvis småbarn med ljud eller bild.

FRÅN FÖRSTASIDAN