Över 75 000 i uppror mot friande ”snippadomen”

Tiotusentals i protest mot friande domen

Micke Larsson/TT
På ett dygn har den digitala protestlistan mot den friande "snippadomen" fått tiotusentals underskrifter.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Rånare stjäl guld för miljoner på bara 70 sekunder
0:31

Efter reklamen: Rånare stjäl guld för miljoner på bara 70 sekunder

(0:31)

Slå på ljud

Det var efter att en man som tidigare dömts för två fall av våldtäkt på en tioårig flicka friades av hovrätten i Västra Sverige som en omfattande proteststorm bröt ut i bland annat sociala medier.

Som en reaktion mot den friande domen startade också kriminologen och debattören Nina Rung ett upprop på sajten change.org där hon kräver obligatorisk utbildning om sexualbrott för hela rättsväsendet.

Uppropet, som riktar sig till justitieminister Gunnar Strömmer har efter bara ett dygn fått över 75 000 underskrifter.

Krav på utredning

I uppropet framförs krav bland annat på ett det införs en nationell utbildning på polis-, socionom-, samt juristutbildningen samt hos de redan verksamma juristerna, domarna, åklagarna, polisanställda och för nämndemännen.

Där finns också krav på en utredning som undersöker om särskilda barndomstolar bör införas för att ta tillvara barnens bästa.

Fallet har väckt stor uppmärksamhet på grund av att hovrätten friar mannen för våldtäkt, trots att den anser det bevisat att han tagit på och i hennes kön. Eftersom flickan haft svårt att förklara vad som egentligen menas med ”snippa” och hur långt in mannens fingrar trängt in gick det inte att "styrka att mannen penetrerat hennes underliv”. I och med detta valde hovrätten att fria mannen.

Bakom domslutet stod fyra av hovrättens fem domare.

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN