väder

Ovädret slår hårt mot Stockholm – kaos i kollektivtrafiken

Ovädret slår mot Stockholm – bussar ställs in

FOTO: Lars Schröder/TT
Snöovädret har rört sig österut och ligger nu över Stockholmsområdet.
Lokalt har upp emot 50 centimeter snö fallit, skolor har förberett för att personal inte kan ta sig fram och ett 50-tal busslinjer har ställts in.
– Just nu är det ganska besvärligt, säger Andreas Strömberg, presschef på SL, på onsdagsmorgonen.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Trädet ger vika i stormen – störtar mot mannen
0:24

Efter reklamen: Trädet ger vika i stormen – störtar mot mannen

(0:24)

Slå på ljud

Snö och kraftiga vindar ställde till det för de södra delarna av landet på tisdagen. SMHI utfärdade flera varningar, både gula och orangea. Ovädret har sedan dess rört sig nordost mot Östersjön.

SMHI ligger under onsdagsmorgonen kvar med en orange varning över nordöstra Götaland och ostligaste Svealand, som innefattar Roslagskusten och Stockholmsområdet. Den gäller kraftigt snöfall i kombination med blåsigt väder. Snöovädret kan bland annat leda till elavbrott, begränsad framkomlighet på vägarna och störningar i buss-, tåg- och flygtrafiken.

– Mycket av snön har redan kommit, så det håller på att mattas av. Det är svårt att säga hur mycket som kommer, men om man tittar på intensiteten vid Roslagskusten skulle det säkert kunna komma upp mot fem centimeter till i den östra delen, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

En lastbil blockerar framfarten för en tvärbana i Gröndal.

En lastbil blockerar framfarten för en tvärbana i Gröndal.

FOTO: Lisa Abrahamsson/TT

Många inställda bussar

Under morgonen har SL har fått ställa in ett 50-tal busslinjer i Stockholms län. Utöver det är vissa hållplatser och delar av linjer indragna.

– Just nu är det ganska besvärligt för busstrafiken. Vädret gör att det är svårt med snöröjning och halkbekämpning, säger Andreas Strömberg, presschef på SL.

I Nacka och Värmdö har i stort sett all busstrafik, utom ett fåtal linjer in mot stan, fått ställas in under morgonen. Även i Norrtäljeområdet är en stor del av bussarna inställda.

Många bussar är inställda under dagen – särskilt ute i Nacka och på Värmdö.

Många bussar är inställda under dagen – särskilt ute i Nacka och på Värmdö.

FOTO: Henrik Isaksson/TT

– All annan busstrafik har ju förseningar för att det är besvärligt med framkomligheten. Även spårtrafiken kan påverkas av den kraftiga vinden och vi kan få in snö i växlar, säger Andreas Strömberg.

Tunnelbanans gröna linje har också drabbats av förseningar och inställda avgångar. SL råder de resenärer som måste ut och resa att vara ute i god tid och vara beredda på att det tar längre tid än vanligt.

Besvärligt väglag

Enligt Trafikverket är väglaget besvärligt i hela Stockholms län och kring Sörmland och trakterna mot Uppland.

– Det ser lite bättre ut på de stora Europavägarna, E4, E20, och genom centrala Stockholm, så det är en bra idé att välja de stora vägarna om man kan, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Bilolycka i Kista, norr om Stockholm.

Bilolycka i Kista, norr om Stockholm.

FOTO: Pontus Lundahl/TT

Trafikverket har tidigare uppmanat alla som kan att jobba hemifrån under snövädret. Felicia Danielsson råder den som ska ut på vägarna att följa trafikläget, exempelvis via kartor på Trafikverkets hemsida. Man bör också vara försiktig och anpassa sin körning efter väglaget.

– När det är sådant här väder kan man inte köra som om det vore sommarvägar. Högsta tillåtna hastigheten kanske inte är den man bör hålla, utan man kanske bör köra lite långsammare och hålla avstånd.

Lämna bilen hemma om du har möjlighet.

Lämna bilen hemma om du har möjlighet.

FOTO: Henrik Isaksson/TT

Skolor påverkas

Det besvärliga trafikläget påverkar bland annat skolorna på Värmdö, där dagens lektioner kan bli lite annorlunda.

– Vi kommer att anpassa oss efter antalet vuxna och barn som lyckas ta sig till skola och förskola. Några rektorer i förskolan har vädjat om att det vore bra om man kan vara hemma, men verksamheten är öppen, säger kommunens utbildningschef Carmen Blom.

– Vi lagar efter läge.

Varning på Gotland

En gul varning för vind i kombination med snöfall har också utfärdats på Gotland, men där väntas snöfallet inte bli lika intensivt. Varningarna väntas ligga kvar till lunchtid.

I Västsverige, där det kraftiga snöfallet ställde till det i trafiken på tisdagen, räknar SMHI med klart och soligt väder under onsdagen.

Framåt kvällen väntas dock ett nytt snöfallsområde dra in i de södra delarna av landet. Det ser ut att ha sin början över Värmland och främst beröra Västra Götaland, för att sedan röra sig österut under torsdagen.

– Där kan man vänta sig en ny omgång snö, men det blir inte i samma storleksordning som det som passerade under gårdagen. Det blir inte samma blåst heller, säger Marie Staerk.

Det blir kallt på många håll under dagen. Ta på dig kläder.

Det blir kallt på många håll under dagen. Ta på dig kläder.

FOTO: Pontus Lundahl/TT

Fortsatt kallt

I norra Sverige är det lugnare, men rejält kallt. Lokalt kan det bli cirka 20 minusgrader i södra Norrland. I norra Norrland blir det ännu kallare, särskilt i norra Lappland och Norrbotten med nedåt 30 minusgrader.

Även på torsdag och fredag blir det fortsatt kallt över hela landet.

FOTO: Lars Schröder/TT, Pontus Lundahl/TT, Lisa Abrahamsson/TT, Henrik Isaksson/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN