Oro i Rågsved efter mordet – "otroligt sorgligt"

Oro i Rågsved efter mordet – "otroligt sorgligt"

Skotthål i fönstret till grillkiosken i Rågsved där en man sköts ihjäl och ytterligare två skadades natten till torsdag.

Maja Suslin/TT
Oro och sorg. Det är känslorna som dominerar bland de boende i området i Stockholmsförorten Rågsved dagen efter skjutningen där en man dödades och två skadades.
– När jag gick och lade mig i går tänkte jag: Herregud, en person dödades precis här utanför mig, säger en man i 20-årsåldern.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Han står i luvtröja utanför den grillkiosk där tre män sköts natten mot torsdagen, ett ställe han besökt flera gånger eftersom han bor i närheten. Själv hörde han inte skotten, men han förstod att något hade hänt när blåljusen lyste upp vardagsrummet hemma.

– Då gick jag gick ut såg och först bara en polisbil, men sedan kom det flera till och så en ambulans och helikopter, säger mannen, som vill vara anonym, till TT.

En man i 20-årsåldern dog av sina skador och de andra två vårdas på sjukhus. Fem män har anhållits misstänkta för mord och mordförsök.

Solen lyser över flerfamiljshusen i området där vissa passar på att sola på balkongen medan andra sitter vid bänkar på en gemensam innergård bara ett stenkast bort.

"Hörde skott"

På många sätt känns det som en ganska vanlig lugn helgdag någonstans i Sverige. Men poliserna som går runt bland husen vittnar om att allt inte är som vanligt. Det gör även skotthålet i grillkioskens fönster och blommorna som ligger utanför dörren.

– Jag hörde skott när jag låg och tittade på tv och tänkte: Jaha, nu skjuter de igen. Jag har tidigare hört skottlossningar flera gånger häromkring, men inte så nära. Först gick jag inte fram och tittade, men sedan såg jag blåljusen genom fönstret, säger 70-åriga Giovanna, som blickar bort mot grillkiosken snett över gatan där hon står vid ett av sina öppna fönster.

För hennes del har händelsen inte skapat någon rädsla, säger hon.

– Jag är aldrig rädd, det var jag inte som barn heller. Det är bara sådan jag är som person. Men jag tänker på andra, på den döde killens föräldrar. Det är hemskt. Jag tycker verkligen synd om dem, det känner jag djupt inom mig.

Även 29-årige Haruun bor intill den plats där dådet skedde.

– Jag kände mig orolig tidigare, men inte jättemycket eftersom det här händer överallt i Stockholm och på något sätt anpassar man sig. Men nu när det var så nära är det annorlunda. Min sambo har tidigare sagt att hon inte kan tänka sig att bo kvar här om det skulle hända något precis där vi bor, säger han.

Orolig för barnen

Haruun, som utan att tveka ställer sig framför kameran, är ett undantag. De flesta som TT talar med vill inte ställa upp på bild och vissa vill inte heller uppge sitt namn. Mannen med luvtröjan går först med på att låta sig fotograferas men ångrar sig sedan.

En man i medelåldern som passerar förbi tvekar när han får frågan om han tänka sig att göra en intervju, men säger ja på villkor att han får vara anonym.

– Man vet aldrig när det smäller nästa gång. Det är otroligt sorgligt att vi har kommit till det här stadiet, säger han.

Framför allt är han dock orolig för barnen.

– De går omkring här, ofta på väg till eller från skolan, och så plötsligt kan någon börja skjuta, det är sådant jag tänker på. På ett sätt kanske det här egentligen är något mellan de här killarna, men vem som helst kan hamna i korselden.

Skottlossningen vid grillkiosken är det andra med dödlig utgång på kort tid i Rågsved. I april hittades en man i 20-årsåldern ihjälskjuten vid en gångtunnel i ett bostadsområde. Under vinterns omfattande våldsspiral i Stockholmsområdet utfördes även ett sprängdåd i förorten.

FRÅN FÖRSTASIDAN