Ökad säkerhet när Almedalsveckan inleds

27 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Från vänster Meit Fohlin, Almedalsrådets ordförande, Rikard von Zweigbergk, beredskapschef på Region Gotland, Fredrik Persson, polisens kommenderingschef, Fredrik Bratt, Säkerhetspolisens kommenderingschef under en pressträff på tisdagen.Adam Ihse/TT
Förra årets Almedalsvecka präglades av knivdådet då psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren mördades mitt i folkvimlet. I år höjs beredskapen men polis och Säpo ser inget konkret hot.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

När Almedalsveckan nu inleds kommer polisen att ha mer fokus på besökarna för att hitta personer som på något sätt sticker ut. Med ett tjugotal särskilda Almedalsvärdar ska den uppsökande verksamheten ökas.

– De ska vara våra ögon och öron. Värdarna ska ge service och svara på frågor men också fånga upp om det finns en känsla av oro. De står i direkt kontakt med en stab som vi använder oss av vid särskilda händelser, säger Rikard von Zweigbergk, beredskapschef på Region Gotland och säkerhetsansvarig för Almedalsveckan, under en pressträff på tisdagen.

Ökat omvärldshot

Fredrik Bratt, kommenderingschef på Säkerhetspolisen, lyfter att omvärldshotet mot Sverige har ökat, särskilt från Ryssland. Det är något alla måste ta hänsyn till när det samlas många beslutsfattare på en liten yta.

– Säkerhetsläget i Sverige har försämrats de senaste åren och det kan gå fort. Vi ser att Ryssland och andra auktoritära stater har blivit allt mer offensiva. Men vi ser inget konkret hot mot evenemanget i år, säger han.

Annons

Ett stort ansvar läggs också på arrangörerna som deltar med olika evenemang och i samarbete med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har man erbjudit webbutbildningar i säkerhet och beredskap.

– Totalt har 250 arrangörer deltagit för att kunna ta sitt ansvar, säger Rikard von Zweigbergk.

Inga nya avspärrningar

Det kommer inte att vara ytterligare avspärrningar eller "no go-zoner" under veckan. Enligt Almedalsrådets ordförande Meit Fohlin är veckan viktigare än någonsin.

– Den manifesterar hur vi vill leva vår demokrati i Sverige. Vi behöver debatter i öppna rum. Hur olika vi än tycker i olika frågor så förenas vi i vårt samhällsengagemang och att vi brinner för demokrati.

Polisen har sett över sina övervakningskameror och försäkrat sig om att ha rätt kompetens på rätt ställe under veckan. Utöver Almedalsvärdarna kommer det också att finnas ett mobilt poliskontor på Hamnplan dit man kan vända sig för hjälp och råd.

Annons

– Det ska vara lätt att ta kontakt med polisen, säger Fredrik Persson, kommenderingschef på polisen.

Almedalsveckan pågår mellan den 27 juni och den 1 juli i Visby på Gotland.

Annons