Ökad flygturbulens när temperaturerna stiger

16 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Luftturbulensen har ökat i takt med temperaturförändringar. Arkivbild.Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Skakiga flygningar har blivit vanligare de senaste decennierna. Enligt brittiska forskare beror den ökade flygturbulensen på klimatförändringarna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Forskare vid University of Reading i Storbritannien har studerat en särskilt område över Atlanten där många flyg passerar. De konstaterar att svår turbulens har ökat med 55 procent mellan 1979 och 2020, rapporterar Vetenskapsradion.

Enligt forskarna beror den ökade luftturbulensen på klimatförändringar. Högre temperaturer i atmosfären har lett till kraftigare jetströmmar och därmed mer skakningar.

Forskarna anser att man måste satsa på att förbättra prognoser och teknik för att stå bättre rustad i framtiden. Radarsystem kan exempelvis upptäcka turbulens från oväder, men har svårare att förutspå turbulens i klart väder.

Turbulens leder till ökat slitage på flygplanen och på så vis till ökade utgifter för reparationer. Det kan även innebära en risk för passagerare och flygpersonal, även om kraftig turbulens inte är så vanligt.

– Ingen ska sluta flyga för att de är rädda för turbulens, men det är klokt att ha säkerhetsbältet fastspänt hela tiden, såvida du inte rör dig, vilket är vad piloterna gör, säger professor Paul Williams, en av studiens författare, till BBC.

Annons

– Det är närmast en garanti för att du ska vara säker även i den värsta turbulensen, säger han vidare.

Annons