Nytt verktyg för att spåra Sveriges fästingar

Nytt verktyg för att spåra Sveriges fästingar

Verktyget syftar till att identifiera fästingarter och deras utbredning i landet. Arkivbild.

Fredrik Sandberg/TT
Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) lanserar ett nytt webbverktyg för att identifiera Sveriges fästingarter och deras utbredning, med hjälp av allmänhetens bilder.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På hemsidan Rapportera Fästing kan bilder på fästingar som hittats skickas in för att hjälpa myndigheten att analysera dem.

"Med bildanalys kommer det att gå snabbare att sammanställa och kommunicera ut information. Förhoppningen är också att det ska vara ett enkelt sätt att rapportera in sitt fästingfynd, säger Anna Omazic", forskare på SVA, i ett pressmeddelande.

Inrapporteringen sker genom att ansluta sig till sajten och klicka på den bild som mest liknar fästingen som hittats.

Användaren får även klargöra om fästingen hittades på den egna kroppen, ett djur eller i naturen samt skicka in bild av fästingen.

Att tjänsten ska lanseras har tidigare rapporterats av P4 Jämtland.

Särskilt intressanta är ovanliga fästingar, för att kunna identifiera nya arter i Sverige.

"Exotiska fästingar som påträffas i Sverige bidrar till ökad risk för att djur och människor kan bli smittade av fästingburna parasiter, bakterier och virus som i dag inte förekommer i Sverige", förklarar SVA.

"Rapporteringen kan ge oss tidiga varningssignaler om att vi har fått in fästingar i landet som normalt inte hör hemma här", säger Anna Omazic.

FRÅN FÖRSTASIDAN