Nya skyddsområden för fåglar föreslås

01 jul, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Naturvårdsverket föreslår 19 nya områden för att skydda fåglar och att utöka 15 redan beslutade områden. Arkivbild.Janerik Henriksson/TT
Naturvårdsverket föreslår 19 nya Natura 2000-områden för att skydda hotade fåglar. Det handlar bland annat om skärgårdsområden och grunda havsvikar.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Myndigheten föreslår dessutom att 15 redan beslutade områden utökas för att skydda fåglar i havsmiljöer.

"Många fågelarter som är beroende av havsmiljöer är hotade idag. Vi hoppas att detta förslag kan bidra till att vända denna negativa utveckling", säger Claes Svedlindh, avdelningschef för Naturavdelningen på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Enligt EU-kommissionens utvärdering är Sveriges Natura 2000-nätverk – ett nätverk av områden som ger skydd för särskilt hotade fågelarter och som kräver ett särskilt tillstånd för åtgärder som hotar just dessa arter – inte är tillräckligt utvecklat för fåglar i marina områden.

"Om regeringen beslutar att alla de föreslagna områdena ska bli Natura 2000-områden skulle ytterligare 3,3 procent av Sveriges totala havsareal få ett formellt skydd. Därmed skulle Sverige komma betydligt närmare miljömålet om skydd för marina miljöer", säger Claes Svedlindh.

Annons