Nya AI-versionen: "Hittar inte på lika mycket"

Nya AI-versionen: "Hittar inte på lika mycket"

Chat GPT har bland annat skapat en debatt kring om och hur AI bör användas inom undervisning i skolor. Arkivbild.

Timothy D. Easley/AP/TT
Nu är framtiden här igen. Populära AI-tjänsten Chat GPT har uppgraderats och kan nu även tolka bilder. Men någon vardagsrevolution är det inte fråga om. Än.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Chat GPT är AI-tjänsten som skapat debatt kring allt från skolundervisning till låtskapande. Textroboten har i dagarna uppgraderats, till det som kallas GPT4, och klarar därmed av att även analysera bilder.

– Den här modellen gör liknande saker som tidigare modeller har gjort. Den stora skillnaden är kvaliteten på resultaten. Den verkar vara betydligt mycket bättre helt enkelt, säger Daniel Gillblad, forskningsansvarig på AI Sweden, som är nationellt svenskt AI-center.

Enligt Gillblad är det fortsatt mycket kring tjänsten som är svårt att analysera, eftersom de bakomliggande verktygen inte är presenterade fullt ut.

– Den hittar inte på lika mycket saker om ämnen som den inte riktigt vet någonting om. Den är lite mer precis. Kapaciteten är bättre. Och den kan hantera bilder. Det kan bli, om inte ett jättehopp, så en riktigt signifikant förbättring i vilka problem man kan hantera.

Säkerhetsmekanismer

I dagarna har det även blivit känt att Microsoft, som investerat kraftigt i företaget bakom Chat GPT och även integrerat tjänsten i sin sökmotor Bing, strukturerar om arbetet med etisk AI inom företaget. Att AI-tekniken utvecklas just på ett etiskt sätt, och vad det betyder, är en pågående debatt inom techbranschen sedan fler år tillbaka.

– Här finns nästan inbyggda säkerhetsmekanismer i det att Microsoft, Google och andra är stora företag. De kan inte ta att de här tjänsterna leder till otroligt negativa konsekvenser. Det skulle vara enormt skadligt för dem. Den typen av grundläggande mekanismer finns. Men drivkrafterna är ju väldigt mycket ekonomiska, säger Daniel Gillblad och fortsätter:

– Och med GPT4 nu tycker jag det känns mindre som en prototyp och mer som en produkt. Nu beskriver de i praktiken ingenting av hur den funkar eller hur den är framtagen längre.

Påverkan och ersättning

TT: Att AI-tjänster blir alltmer sofistikerade har skapat oro att "robotarna" är ute efter våra jobb, hur troligt är det scenariot?

– Den är typen av frågor dyker alltid upp. "Kommer den här ersätta det ena eller andra". Det perspektivet kanske finns bitvis, men det mycket viktigare perspektivet är "hur kommer det här att påverka det jobb som jag och andra gör".

– Hur drar vi nytta av det? Påverkan finns definitivt där, kanske inte alltid ersättning, men påverkan finns.

FRÅN FÖRSTASIDAN