Nu kan du lösa gåtan med rådjurens diarré

15 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Allmänheten kan hjälpa till att lösa gåtan om varför rådjur får lös avföring. Arkivbild.Hasse Holmberg/TT
Varför rådjur drabbas av lös avföring är ännu ett olöst mysterium. Nu kallas den stora detektiven allmänheten in för hjälpa till att lösa gåtan – men handskar och noggrann handtvätt är påkallade.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Inte sällan får Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) in rapporter från olika delar av landet om rådjur med lös avföring. Diarrén gör till och med att vissa djur till sist dör av utmärgling och uttorkning.

I ett nytt forskningsprojekt ska nu forskare vid SVA undersöka om en parasit kan vara en orsak till tarminflammationerna och diarréerna.

"Vad som orsakar diarrén har aldrig uppklarats och nu vi vill undersöka om den encelliga parasiten kryptosporidier kan vara en del av förklaringen", säger Karin Olofsson-Sannö, viltveterinär vid SVA, i ett pressmeddelande.

I studien ska avföring från rådjur med diarré analyseras i jakten på parasiten. I denna del ber SVA allmänheten om hjälp med att samla in prover.

Men myndigheten sänder samtidigt med några förmaningar:

Använd dubbla plastpåsar eller handskar på händerna, lägg avföringsprovet i en plastpåse och knyt ihop. Tvätta sedan händerna noggrant efteråt, för att minska risken för att smittas.

Annons

Sedan kan fyndet registreras i ett särskilt webbformuläret på SVA:s sajt. Myndigheten ser därefter till att avföringen kostnadsfritt kan skickas in för att analyseras.

Annons