Nova, 16: Bra med körkortskrav för A-traktor

Nova, 16: Bra med körkortskrav för A-traktor

16-åriga Nova Sjödin som bor utanför Oskarshamn tar A-traktorn till och från gymnasiet.

Suvad Mrkonjic/TT
Körkortskraven för att få köra A-traktor ska skärpas och åldersgränsen ska höjas, föreslår EU-kommissionen.
A-traktorföraren Nova Sjödin, 16, tycker det är bra om unga får mer kunskap innan de sätter sig bakom ratten – men ser en högre åldersgräns som en nackdel.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

På några år har antalet A-traktorer fördubblats och det finns nu över 50 000 i landet. En av dem, "en lite äldre Volvo", ägs av 16-åriga Nova Sjödin som bland annat använder den för att köra till och från gymnasieskolan i Oskarshamn där hon studerar.

– Jag ville ha något att ta mig fram med. Först kollade jag på mopeder, men man kan inte köra dem året om, det blir ju väldigt kallt på vintern. Så jag började kolla på A-traktorer och hittade en jättefin i närheten som jag och min morfar åkte och köpte. Sedan har intresset ökat efter det, säger hon.

Att lära sig trafikreglerna och bli trygg bakom ratten innan det är dags att ta körkort för bil är bara en av fördelarna med att köra A-traktor, enligt Nova Sjödin.

– Det är väldigt mycket frihet. Man behöver inte ringa mamma eller pappa om skjuts och man behöver inte passa busstider, utan man har sitt eget fordon och kan ta sig dit man vill. Man kan ta sig till sina vänner som bor längre bort mycket lättare.

"Bra med mer kunskap"

I dag räcker det att vara 15 år och att ha körkort för moped, ett så kallat AM-körkort för att få köra A-traktor. Men nu vill EU-kommissionen skärpa reglerna med hårdare körkortskrav och 16-årsgräns för att få framföra fordonen, enligt ett förslag som lades fram på onsdagen.

Med tanke på trafiksäkerheten ser Nova Sjödin till största del positivt på förslaget om skärpta körkortskrav.

– Jag tänkte på det själv när jag tog körkortet, att jag tyckte det var jättekonstigt att man bara fick köra upp på en moppe och sedan skulle man sätta sig bakom ratten. Jag tycker bara att det låter bra att man får mer kunskap om att framföra ett större fordon.

"Nästan lite läskigt"

Eftersom det i dagsläget inte krävs något körprov eller att man övningskör med A-traktor, upplever hon att det kan vara svårt för en del att komma ut i trafiken efter att bara ha kört moped innan.

– Det känns nästan lite läskigt. Man ser vissa som kanske är lite osäkra efter att de har kört upp på en moppe och sedan ska sätta sig bakom ratten på en epa.

Förslaget om en höjning av åldersgränsen till 16 år ser hon dock som en nackdel, eftersom hon tror att de flesta unga vill ta körkortet så tidigt som möjligt.

– Det är väl det jag kan tycka är negativt, eftersom man får köra moppe när man är 15. Det känns lite sådär att lägga den kostnaden på en A-traktor och köra den i två år för att sedan sälja den igen. De som bor längre bort kan ju ta sig från och till skolan, så det är bra att ha det så länge som möjligt.

Kan bli färre som kör

Om åldersgränsen höjs tror Nova Sjödin att intresset för att köra A-traktor till viss del kan minska. Hon jämför med att färre tar körkort för lätt motorcykel, som har 16-årsgräns, och att fler i stället tar mopedkörkort.

Samtidigt säger hon att de som verkligen vill ha en A-traktor kommer att vänta tills de har åldern inne. Hon tror därför inte att förslaget kommer att ha någon större påverkan på epa-kulturen i stort.

– Om det blir så att färre tar körkortet, så blir det ju färre som kör epa. Men annars tror jag inte att det påverkas jättemycket. En del kommer väl vara lite småtjuriga över det och en del tycker att det är bra.

FRÅN FÖRSTASIDAN