Nio fordon i stor krock i snökaoset

Nio fordon i stor krock

Adam Ihse/TT
Vintern har gjort comeback med kraftigt snöfall i delar av södra Sverige.
På E45:an mellan Brålanda och Frändefors är nio fordon inblandade i en masskrock.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

SMHI har utfärdat varningar, som på flera håll är orange – den näst allvarligaste.

Vid lunchtid gällde orange varning för kraftigt snöfall i kombination med blåsigt väder i norra Skåne, norra Götaland och Stockholmsområdet. Snövädret drar österut, och väntas komma till Stockholm under eftermiddagen.

För östra delen av området gäller den orangefärgade varningen fram till onsdag eftermiddag.

På tisdagsförmiddagen låg snövädret över västra Sverige, Småland, Skåne och Blekinge.

En mildare, gul varning för samma vädertyp gäller i övriga Götaland och stora delar av Svealand. Varningsnivåerna kan komma att justeras av nya prognoser.

Snökaoset har ställt till med stora problem i trafiken. Trafikverket uppmanade tidigare under dagen alla som hade möjlighet till det att jobba hemifrån.

Fyra lastbilar

På E45:an har det skett en masskrock mellan Brålanda och Frändefors, i höjd med Nuntorp, rapporterar P4 Väst. Nio fordon, varav fyra lastbilar och fem personbilar, är inblandade i olyckan som väntas orsaka stopp på vägen under större delen av eftermiddagen och kvällen.

På ytterligare flera platser har lastbilar som inte klarat uppförsbackar varit i vägen för annan trafik, bland annat vid utfarten från Göteborg mot Borås på riksväg 40.

Ett ovanligt inslag i snövädret var att en man i en öppen motorbåt slog larm om att han kört vilse vid ön Tjörn i Bohuslän. Efter en stor räddningsinsats hittades mannen ett par kilometer från sin planerade rutt.

– Han hade ganska ordentliga kläder, så han var inte särskilt nedkyld, säger Christel Englund, biträdande räddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral till Göteborgs-Posten.

Snöfall och halka mellan Göteborg och Borås stoppade många lastbilar, vilket i sin tur orsakat mycket långa köer. Arkivbild.

Björn Larsson Roswall / TT

Bussar stilla i timmar

I Halland stoppades både stads- och regionbussar av säkerhetsskäl vid halv åtta-tiden på morgonen. På flera håll blev även skolbussarna inställda.

Vid 12-tiden startades busstrafiken Halmstad, Falkenberg och Varberg igen, rapporterar P4 Halland.

Trafikverket jobbar för fullt med att hålla vägarna farbara.

– Men det kommer ju mer snö. Och det blir halt, säger Angelika Knutsson.

En hjullastare röjer snö vid stationen i skånska Höör på tisdagen.

Johan Nilsson/TT

Kolla trafikläget

– Man bör fundera innan man ger sig ut på vägarna, och kolla trafikläget och vädersituationen dit man ska, tillägger Knutsson.

I Skåne kan det bli extra halt om temperaturen sjunker från plus till minus, och regn fryser till is på vägbanorna.

Tågtrafiken är inställd på flera håll, bland annat Ystad–Simrishamn, mellan Eslöv och Helsingborg och på banan Varberg–Borås–Herrljunga.

SMHI har utfärdat orangea varningar för vind i kombination med snöfall i delar av södra Sverige.

Anna-Lena Lindqvist/TT

FOTO: TT

FRÅN FÖRSTASIDAN