Natotopp träffar svenska partiledare

Natotopp träffar svenska partiledare

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.

Wiktor Nummelin / TT
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommer till Stockholm på tisdagen, för att träffa statsminister Ulf Kristersson (M) och andra svenska partiledare.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Den primära anledningen till besöket är att Stoltenberg ska delta vid EU:s informella försvarsministermöte. Kristersson har arrangerat mötet med partiledarna för att de ska få chansen att ställa frågor direkt till Stoltenberg om Sveriges anslutningsprocess in i Nato.

Bara de ledare för partier som är positiva till ett svensk Natomedlemskap har bjudits in. Därför deltar inte Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Kristersson hänvisar till att de informeras om Natoprocessen på andra sätt, till exempel i utrikesnämnden.

– Jag tycker att det är tråkigt att Ulf Kristersson väljer att inte bjuda in alla partier. Det är ju hela Sverige som ska gå med i Nato och då borde alla partier få vara med, har S-ledaren Magdalena Andersson sagt till GP.

Andersson kommer dock inte själv att delta i mötet. Hon ska i stället vara med på en internationell säkerhetspolitisk konferens tillsammans med andra socialdemokratiska ledare i Warszawa. På mötet med Stoltenberg i Stockholm deltar i stället Socialdemokraternas internationella sekreterare Paula Carvalho Olovsson.

FRÅN FÖRSTASIDAN