Misstanke om tvångsarbetade pojkar på hästgård

Misstanke om tvångsarbetade pojkar på hästgård

Tre pojkar utan arbetstillstånd arbetade under sådana förhållanden att en hästgård anmälts för brottet människoexploatering. Arkivbild.

Vilhelm Stokstad/TT
När polis och Arbetsmiljöverket slog till på hästgården hittade de tre tonårspojkar som saknade arbetstillstånd och arbetade under svåra förhållanden.
Polisen misstänker att pojkarna ska ha hållits där mot sin vilja – nu anmäls hästgården för människoexploatering, rapporterar Ystads Allehanda.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

– Det här ärendet sticker ut. Jag har aldrig varit med om att vi hittar barn i ärenden med så här allvarliga brottsmisstankar, säger Calle Persson, polisens regionala presstjänst till tidningen.

Enligt polisen vill de tre pojkarna, som är mellan 15 och 18 år och kommer från ett östafrikanskt land, åka tillbaka till sitt hemland.

Brottet människoexploatering är relativt nytt och handlar om att en arbetsgivare exempelvis utnyttjar en person i tvångsarbete eller tvingar någon att arbeta under orimliga villkor eller tiggeri.

Straffet för brottet är fängelse i högst fyra år.

Det var i förra veckan som polis och Arbetsmiljöverket avslöjade missförhållandena vid en inspektion på gården, som ligger i sydöstra Skåne. Polisen uppger för tidningen att de tre pojkarna ska ha saknat arbetstillstånd.

Arbetsgivaren har därför även anmälts för brott mot utlänningslagen.

Polisen uppmanar personer som vet mer om pojkarnas situation på gården att höra av sig. Pojkarna har nu placerats på ett boende i samarbete med socialtjänsten.

FRÅN FÖRSTASIDAN