Mineraler binder in uran: "Fantastiskt"

Mineraler binder in uran: "Fantastiskt"

Forskningsresultatet kan enligt forskarna vid Linnéuniversitetet bli en pusselbit vid långsiktig säkerhetsbedömning inför förvaring av kärnavfall. Arkivbild.

Christine Olsson/TT
Grundvatten kan renas från uran genom en naturlig kemisk process djupt nere i berggrunden. Det slår forskare vid Linnéuniversitetet fast efter en studie som pågått i 17 år.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Att hindra uran från att spridas i grundvatten är en jätteviktig fråga", säger projektledaren Henrik Drake, docent i miljövetenskap, i ett pressmeddelande.

Naturligt förekommande bakterier bildar i den syrefria miljön i underjorden kemiska ämnen, som förändrar uranet, så att det binds in i mineral. Därmed stabiliseras det och slutar att avge strålning.

"Resultaten tyder på att naturligt förekommande bakterier påverkar avlägsnandet av uran. Bakterierna hjälper till att skapa sänkor för farliga ämnen i underjordiska miljöer, vilket är fantastiskt, och har stor betydelse för att hindra farliga ämnen från att spridas vidare i miljön", säger forskaren Ivan Pidchenko i pressutskicket.

Forskningsresultatet kan bli en pusselbit vid långsiktig säkerhetsbedömning inför förvaring av kärnavfall, där uran utgör en huvudkomponent, påpekar han. Det kan också ha betydelse vid sanering av förorenat grundvatten.

FRÅN FÖRSTASIDAN