Miljontals vill migrera till Sverige

04 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se.jpg?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
10 miljoner människor i låg- och medelinkomstländer skulle vilja flytta till Sverige om de hade möjlighet, enligt en ny studie. Här en bild från hösten 2015 när antalet flyktingar som kom till Sverige ökade kraftigt.
Sverige lockar. En ökande andel av befolkningen i låg- och medelinkomstländer skulle vilja flytta till Sverige om de hade möjligheten, enligt en ny studie. Men Sverige hamnar ändå relativt långt ned på listan över de populäraste länderna.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Drygt 1 miljard människor i låg- och medelinkomstländer skulle vilja flytta till ett annat land permanent om de hade möjlighet, visar en ny rapport av tre svenska forskare. Det omfattar en sjättedel av alla som bor i de länderna. Av dessa vill nästan 10 miljoner flytta till Sverige.

– Det är kul att Sverige är så populärt, samtidigt som det inte är extremt många om man ser till hur många människor som finns i världen. Det är ett ganska rimligt antal, säger OIle Hammar, nationalekonom och forskare på Institutet för näringslivsforskning (IFN) och Institutet för framtidsstudier.

Studien har utgått från en världsomfattande studie, Gallup World Poll (GWP), som intervjuar människor i fler än 160 länder och frågar om deras åsikter, levnadsförhållanden och beteenden. En av frågorna i studien är om man skulle vilja flytta till ett annat land permanent, och i sådana fall till vilket land.

Sverige på plats 21

Sverige hamnar på plats 21 av alla rika länder i världen, och på plats 6 bland EU-länderna. I toppen hittar man USA, Kanada och Australien. De populäraste destinationerna i EU är Tyskland, Frankrike och Spanien.

Annons

Något fler vill till Sverige under den senast undersökta perioden, 2016–2021, jämfört med femårsperioden dessförinnan. Trots att migrationspolitiken har stramats åt under de senaste åren.

– Vi ser att Sverige har ökat i popularitet, men det är svårt att säga vad det beror på. Det kan vara så att det dröjer innan förändringar i migrationspolitiken får någon effekt. Eller att de påverkar hur många som faktiskt kommer men inte hur många som vill hit.

Men, betonar Hammar, det går inte att säga hur många som faktiskt kommer att flytta till Sverige utifrån de här siffrorna.

– Skulle de kunna flytta till Sverige hade de antagligen redan gjort det. Frågan är hypotetisk. Men den kan vara en bra indikator för att göra beräkningar för potentiella migrationsflöden framöver.

– Om det händer något i ett land kan man använda de här siffrorna för att se om Sverige är ett populärt destinationsland där. Man kan se det som en latent migrationsvilja, men någon slags chock krävs för att den ska realiseras. Som ett krig eller en naturkatastrof, säger han och tar Ukraina som exempel där migrationsviljan före kriget korrelerade ganska väl med hur många som sedan tog sig hit.

Annons

Hälften från fem länder

Hälften av dem som helst vill flytta till Sverige kommer från fem länder: Kina, Iran, Turkiet, Irak och Ryssland. Att just de länderna sticker ut i statistiken beror på flera saker, tror Olle Hammar.

– Det är en kombination av hur stor befolkningen är i de länderna och hur populärt Sverige är där. Om vi tar Kina som exempel, eftersom det är ett så stort land så blir det väldigt många i antal, men Sverige är inte så populärt där relativt sett. Men länder som Irak, Turkiet och Iran har en stor diaspora här, de har släktingar och vänner som redan flyttat hit. Sedan har vi ju Ryssland också, där är det nog många som vill fly förtrycket nu. Sverige ligger ju nära, och geografisk närhet påverkar också.

Men hur migrationen kommer att se ut framöver vill han inte spekulera i.

– Men det är klart att hårdare restriktioner gör att det kommer komma färre och färre. Det är något som blir väldigt intressant att titta på framöver, om det påverkar migrationsviljan eller inte.

Annons