Många försenade tåg i mars

Många försenade tåg i mars

Många tåg var försenade i mars. Arkivbild.

Claudio Bresciani/TT
Drygt 88 procent av persontågen i Sverige kom fram i tid i mars, enligt Trafikverket. Det är den lägsta siffran för en enskild månad sedan mars förra året.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Totalt nådde 79 097 av 89 436 persontåg sin slutstation i rätt tid i mars 2023, enligt Trafikverkets preliminära statistik. Myndigheten beskriver månaden som "tuff" och "mörk".

"Så här i slutet av vintern har järnvägen haft en tuff period. Bland annat kom kraftiga snöoväder i Mälardals- och Stockholmsområdet i både inledningen och slutet av månaden att orsaka stora bekymmer för trafiken", säger Anna Ericsson, chef för verksamhetsområde Trafik, i ett pressmeddelande.

Enligt Trafikverket låg bland annat störningar i storstadsområdena bakom den jämförelsevis låga punktligheten. Myndigheten konstaterar också att resenärerna drabbades av ovanligt många "sent inställda avgångar" under mars månad – det vill säga avgångar som ställts in samma dag eller dagen före.

Lägst punktlighet hade tågen den 9 mars, då enbart 77,4 procent kom fram i rätt tid.

"Under mars har framför allt pendeltågstrafiken i Stockholm haft stora utmaningar. En normal månad har dessa tåg som fyller en otroligt viktigt funktion i många människors vardagspussel en punktlighet mellan 93 och 95 procent. Men i mars var tillförlitligheten långt under det normala", säger Anna Ericsson.

FRÅN FÖRSTASIDAN