brott

Flera bevittnade mordet vid skolan: ”Många elever”

Polis i Eskilstuna.

FOTO: Fredrik Sandberg/TT
Efter larmet om skottlossning var polisen snabbt på plats vid gymnasieskolan i Eskilstuna och hittade den skadade mannen, berättar polisen under en digital pressträff.
– Han var skottskadad och det fanns väldigt många vittnen och elever, så platsen spärrades av och vittnesuppgifter inhämtades, säger Oscar Nissfolk, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Polisen mål: ”Bryta våldsspiralen på två veckor”
0:32

Efter reklamen: Polisen mål: ”Bryta våldsspiralen på två veckor”

(0:32)

Slå på ljud

Larmet om höga smällar vid Rekarnegymnasiet i Eskilstuna kom till polisen vid 15.30-tiden. Väl på plats hittades en skottskadad man och chockade vittnen, berättar Nissfolk.

– Vi har inte kännedom om någon hotbild mot den här personen, men han har kopplingar till den gängkonflikt vi haft i Eskilstuna och han figurerar i några utredningar, säger Camilla Helgesson, tillförordnad utredningschef vid polisen i Sörmland på pressträffen.

Ingen person har gripits, men två personer ska ha lämnat platsen på elskoter.

– De uppgifter vi har är att det ska vara två mörkklädda personer som försvinner från platsen. Vi bearbetar den informationen just nu, tillägger hon.

Var elev på skolan

Skjutningen skedde nära den gymnasieskola där den döde mannen själv var elev.

Han fördes till sjukhus med ambulans, men vid 17-tiden meddelades att mannen dött av sina skador. En förundersökning om mord har inletts.

– Det var mycket elever i området som också blev vittnen till delar av händelsen, säger Oscar Nissfolk.

I närheten av platsen ligger även en förskola. Flera barn var ute och lekte på gården under händelsen och fick inrymmas.

Kartlägger kopplingar

Polisen understryker flera gånger under pressträffen att man är i de inledande faserna av utredningsarbetet, men att man tittar på kopplingar till pågående ärenden som kopplas till gängkriminaliteten.

– Vi är i början av förundersökningen och samlar in informationen från gårdagen och försöker bygga det här pusslet, säger Camilla Helgesso.

Hittills har man börjat samla spår, vittnesmål och digitala spår.

– Vi jobbar med underrättelsetjänsten som kartlägger nätverken här för att se vilka motiv som kan finnas för risken för vedergällningen är överhängande, säger Oscar Nissfolk.

Flera skjutningar på senare tid

Eskilstuna har under den senaste tiden drabbats av ett stort antal skjutningar, torsdagens är den tredje i år.

Förra året sattes även ett dystert rekord i Eskilstuna med 31 skjutningar. Bland dem en uppmärksammad skjutning på en lekplats där en mamma och hennes femårige son träffades av misstag.

FOTO: Fredrik Sandberg

FRÅN FÖRSTASIDAN