Man får livstid för mord med tårgaspistol

Man får livstid för mord med tårgaspistol

Polis på platsen där en 22-årig man sköts till döds i Länsmansgården i somras. Nu döms flera personer för inblandning i mordet. Arkivbild.

Björn Larsson Rosvall/TT
22-åringen sköts till döds med flera skott från en ombyggd tårgaspistol.
En man i 20-årsåldern erkände skotten – men förnekade mord. Nu döms han till livstids fängelse.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Mordet skedde utanför en butik i området Länsmansgården i Göteborg en eftermiddag i juli i fjol. Enligt tingsrätten var det en del i en uppgörelse mellan två kriminella nätverk i stadsdelen Biskopsgården.

En 22-årig man sköts till döds med flera skott när han kom ut från butiken.

Mordet skedde inför flera vittnen och fångades dessutom på övervakningsfilm, vilket bidrog till att flera misstänkta kunde gripas kort efter händelsen.

Skytten, en man i 20-årsåldern, erkände under rättegången att han sköt brottsoffret men hävdade att det skedde i självförsvar. Själv uppgav han att han befann sig i området för att sälja narkotika – något som tingsrätten inte tror på.

Mannen döms nu till livstids fängelse för mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Ytterligare tre personer döms till långa fängelsestraff för medhjälp till mord och narkotikabrott.

"Åtalet bygger på en stor mängd indicier som var för sig har bedömts vara besvärande för de åtalade männen. Vid en sammanvägd bedömning har bevisningen gett ett mycket starkt stöd för att gärningen var planerad. Alternativet att skytten agerade på egen hand har kunnat uteslutas", säger rättens ordförande Cecilia Hennig i ett pressmeddelande.

De dömda ska också betala skadestånd till 22-åringens släktingar. En ung kvinna som också åtalades för medhjälp frikänns helt.

FRÅN FÖRSTASIDAN