Man 3D-printade ett automatvapen – förklaringen: ”Designintresse”

Skylt där det står Gotlands tingsrätt.

FOTO: Tim Aro/TT
En man i 25-årsåldern åtalas vid Gotlands tingsrätt för grovt vapenbrott för att ha tillverkat och innehaft ett 3D-printat automatvapen.
– Det är ett kraftfullt vapen, säger åklagare Mats Wihlborg.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

Polisen griper självmordsbombare utanför polisstation
0:53

Efter reklamen: Polisen griper självmordsbombare utanför polisstation

(0:53)

Slå på ljud

mmMisstanken mot mannen uppstod sedan han i januari gått in på en polisstation på Gotland och anmält sig själv. Med sig hade han ett egentillverkat 3D-printat automatvapen och 280 skarpa patroner.

Vid husrannsakan i mannens bostad beslagtogs flera 3D-skrivare och ett stort antal vapendelar, varav majoriteten 3D-printats.

– Det är bland annat stommar, mantlar, pistolpipor och ljuddämpare, säger åklagare Mats Wihlborg som på måndagen väckte åtal för grovt vapenbrott.

"Helautomatiskt skjutvapen"

Vapnet mannen hade med sig till polisstationen visade sig vid provskjutning på NFC vara funktionsdugligt.

– Det är i grunden ett helautomatiskt skjutvapen, som en kulsprutepistol. Man sköt fyra kulor innan det strejkade, säger Mats Wihlborg.

Åtalet gäller ett vapen, men enligt åklagaren ses de tillståndspliktiga vapendelar som hittades i mannens hem som en försvårande omständighet.

Mannen påstod sig inledningsvis ha tillverkat och sålt ett stort antal vapen för att finansiera sitt spelmissbruk, men tog senare tillbaka uppgiften. Under utredningens gång har man enligt Wihlborg inte funnit något som tyder på att mannen sålt vapen vidare.

Rop på hjälp

Enligt advokat Shanti Wahlgren, som företräder mannen, har han tillverkat 3D-vapen utifrån ett ”designintresse”. Att han valde att anmäla sig själv kallar hon ett rop på hjälp.

– Vi pratar om en man med spelmissbruk som har sökt hjälp genom olika instanser men inte fått det. Då har han till slut inte sett något annat alternativ än att vända sig till polisen och bli häktad för att komma ifrån sitt missbruk.

Mannen har erkänt vapenbrott av normalgraden.

FOTO: Tim Aro/TT

FRÅN FÖRSTASIDAN