M om stoppade bidrag till MUF: "Rimlig åtgärd"

26 jun, 2023 
https://image.hant.se/image.hant.se?imageId=9118290&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687TT Nyheter
Douglas Thor, ordförande i MUF. Arkivbild.Caisa Rasmussen/TT
Moderata ungdomsförbundet (MUF) kan tvingas betala tillbaka statliga bidrag i miljonklassen.
Det står klart efter en granskning av ordföranden Douglas Thors försök att köpa röster i samband med en stämma.
– Vi ser ju mycket allvarligt på det här, säger Karin Enström, Moderaternas partisekreterare.
Annons

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

MUF lever inte längre upp till "villkoret om demokratisk uppbyggnad", anser Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, (MUCF). Därför stoppar myndigheten kommande utbetalningar till förbundet, rapporterar Sveriges Radio.

Bakgrunden är TV4:s avslöjande i mars i år kring MUF-ordföranden Douglas Thor, som ska ha försökt påverka valet av MUF-ordförande i Jämtland. Detta genom att i en chattkonversation uppmuntrat andra att betala avgiften för nya medlemmar.

"Ytterst problematiskt"

MUCF har efter händelsen genomfört en granskning som visar att stämman genomfördes i demokratisk ordning och att röstköp inte förekom. Att Thor, som förbundets högsta företrädare, försökt köpa röster beskrivs dock som "ytterst problematiskt".

Myndigheten överväger nu att kräva tillbaka det statliga organisationsbidrag som MUF beviljats för 2023. Det handlar om totalt drygt 2,7 miljoner kronor, varav hälften betalades ut i januari och hälften skulle ha betalats ut kommande månadsskifte. Betalningen stoppas i väntan på att utredningen slutförs.

Annons

Rimlig åtgärd

Moderaternas partisekreterare Karin Enström anser att åtgärden om stoppade betalningar är rimlig utifrån myndighetens kriterier.

– Vi ser ju mycket allvarligt på det här, och därför är det viktigt att den här processen har sin gång. Det är såklart allvarligt att myndigheten ens ifrågasätter om MUF lever upp demokrativillkoret. Vi förväntar oss att MUF rätar ut de frågetecken som myndigheten har.

TT: Så det är en rimlig åtgärd?

– Ja, myndigheten har ju sin instruktion och utifrån den så gör de sina bedömningar. Och de delar ju mycket av det som vi gjorde i partiets internutredning.

Omfattande värdegrundsarbete

Hon vill inte kommentera förtroendet för Douglas Thor och om han kan sitta kvar som ordförande.

– Han är ju vald av det moderata ungdomsförbundet och det är där som han har sitt förtroendeuppdrag.

TT: Hur ser du på risken att alla kanske inte känner sig välkomna i MUF efter händelsen?

Annons

– Jag tycker att det är viktigt att vi har ett ungdomsförbund där man känner sig välkommen och trygg. I den utredningen som partiet gjorde så rekommenderade man ungdomsförbundet att sätta igång med ett omfattande värdegrundsarbete, och det förväntar jag mig också att man gör och att man driver frågan vidare.

Avböjer kommentar

Johannes Thernström, generalsekreterare MUF, har kommenterat händelsen skriftligt.

”Partiets utredning visar att stämman genomfördes stadgeenligt och att inga röstköp skett, det bekräftade även MUCF. Vi kommer i dag ha ett möte med MUCF för att få klarhet i vilka frågor vi behöver besvara för att reda ut det här".

MUF har fram till den 7 juli på sig att komma med synpunkter på beslutet.

TT har sökt Douglas Thor som via ungdomsförbundet avböjer att kommentera.

Annons