M-ledamot frias från misstankar om sexköp

M-ledamot frias från misstankar om sexköp

Förundersökningen gällande om en moderat riksdagsledamot köpt sex mot betalning läggs ned. Arkivbild.

Jonas Ekströmer/TT
Förundersökningen gällande om en moderat riksdagsledamot köpt sex läggs ner, enligt Åklagarmyndigheten.
– Det är tre personer, tre olika uppgifter, säger chefsåklagare Maria Sterup.

Ladda ner Hänts nya app här - nöje och nyheter utan betalväggar!

"Vid en sammantagen bedömning av bevisningen i förundersökningen finns det inte tillräckligt med stöd för påståendet om att det är frågan om en sexuell förbindelse mot ersättning", säger Maria Sterup i ett pressmeddelande.

Sterup konstaterar att det är belagt att kvinnan och ledamoten haft sex med varandra och att det skett med samtycke.

Ledamoten har haft flera tunga uppdrag i Moderaterna men tog i slutet av mars, när uppgifterna om en förundersökning mot honom blev kända, en självpåkallad "time out" från riksdagsuppdraget. Några veckor senare sjukskrev han sig och han är fortfarande sjukskriven.

Moderaterna skriver i en kommentar att partiet har inväntat beskedet angående förundersökningen och det nu analyseras. Men partiet säger inget om ledamotens framtid i riksdagen.

Det var i slutet av december förra året som riksdagsledamoten gick hem från puben till sin övernattningslägenhet i Stockholm. Kvinnan och en väninna till henne följde med honom hem och de hade sex.

Bevisade betalningar

Maria Sterup har bevisat att det förekom kontoöverföringar den aktuella natten, två stycken, på "ett par tusenlappar". Men uppgifterna om det var sexköp går isär.

– De har olika uppfattningar om det träffats någon överenskommelse eller inte. Det är tre personer, tre olika uppgifter, säger hon.

Det går därför inte att bevisa att den misstänkte ledamoten har gjort sig skyldig till brott.

Enligt mannen skulle pengarna gå till hyra och en taxiresa. Betalningen för hyran var på 5 000 kronor.

Kvinnan hade en bild tagen den aktuella natten som hon sedan använde som utpressningsmedel mot riksdagsledamoten. Han kontaktades flera gånger av kvinnan som han gett pengar. Hon ville ha mer och mer pengar, och han fortsatte att betala.

Kontaktade Säpo

I början av februari tog mannen till slut kontakt med Säkerhetspolisen, som inledde en förundersökning om utpressning. Han hade då fört över sammanlagt 65 000 kronor till kvinnan.

Hon greps och åtalades misstänkt för grov utpressning och försök till grov utpressning på ytterligare 20 000 kronor. Hon dömdes nyligen till skyddstillsyn med samhällstjänst.

Andra uppgifter

Maria Sterup säger att utredningen om sexköp inte har påverkats av att det rör sig om en riksdagsledamot.

– Det enda som har påverkat är att det är en särskilt åklagare och särskilda poliser, för övrigt har det inte påverkat utredningen över huvud taget.

Sterup har även undersökt andra möjliga misstankar mot ledamoten där han enligt egen uppgift ska ha hjälpt andra kvinnor med hyran, men de har också lagts åt sidan.

FRÅN FÖRSTASIDAN